Je bent succesvol ingelogd op Mijn ANVR
Uitloggen
Intranet

Skip Navigation LinksRisico's van een groepsvisum

Je bent hier:
ANVR  >  ANVR-Nieuws

Nieuws
Risico's van een groepsvisum

Maandag 26 november 2018
Handig voor de reiziger als jij als reisorganisator een groepsvisum regelt; hoeft de reiziger er tenminste niet zelf achteraan. Maar wat als de reiziger eerder het land moet verlaten, omdat hij behandeld moet worden in Nederland of voor familieleden eerder terug moet? Dan kan een groepsvisum misschien een struikelblok vormen.

Er zijn landen, China zoals uit een recent voorbeeld van het ministerie van Buitenlandse Zaken blijkt, die een reiziger -zelfs bij een dringende situatie- niet het land laat verlaten, omdat hij met een groepsvisum is binnengekomen. Als autoriteiten niet bereid zijn om een individuele reiziger op eigen gelegenheid te laten uitreizen, omdat hij het land om dringende redenen acuut moet verlaten, kunnen er zeer vervelende situaties ontstaan.
Het kan gaan om een adequate behandeling in een Nederlands ziekenhuis, maar ook om mensen die terug naar huis moeten vanwege een ernstig geval binnen de familie of anderszins.

Het is goed je dit als reisorganisator te realiseren en af te wegen of een groepsvisum handig is, een bestemmingsland een regeling wil treffen als onverhoopt individueel terugreizen van een of meerdere mensen noodzakelijk is, wat je verantwoordelijkheden zijn m.b.t. informatieverstrekking bij het boeken van een reis en de vermelding van de voor- en nadelen van een groepsvisum, zodat zowel de reiziger als de reisorganisator niet voor verrassingen komt te staan.  
In bovengenoemd voorbeeld waarbij een reiziger twee weken in een eenvoudig Chinees ziekenhuis moest verblijven kan de Nederlandse ambassade mogelijk wat druk uitoefenen, maar verder reikt de invloed niet, omdat een land zelf zijn visumbeleid bepaalt.

Kortom: realiseer je de consequenties van een groepsvisum en informeer je reizigers hierover, zodat zij weten wat zij mogen verwachten.