Je bent succesvol ingelogd op Mijn ANVR
Uitloggen
Powered by 
Intranet

Skip Navigation LinksANVR pleit voor overheidsgarantie op alle vouchers reissector

Je bent hier:
ANVR  >  ANVR-Nieuws

Nieuws
ANVR pleit voor overheidsgarantie op alle vouchers reissector

Donderdag 2 april 2020
Het volgende bericht is vandaag 2 april 2020 als persbericht uitgstuurd. Reisbrancheorganisatie ANVR pleit ervoor dat de Nederlandse overheid één lijn trekt als het gaat om garantstelling in de reissector. Als de overheid nu overweegt om garant te staan voor de uitgifte van vouchers voor luchtvaarttickets, vraagt de ANVR om óók garant te staan voor de reisvouchers (zgn. coronavouchers). Deze worden nu onder dekking van garantiefonds SGR door ANVR-reisondernemingen uitgegeven bij annuleren van de reis.

Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur & Waterstaat) heeft laten weten tijdelijk te willen toestaan dat geannuleerde luchtvaartpassagiers een voucher ontvangen voor de niet-genoten vlucht. Maar passagiers die een luchtvaartvoucher ontvangen met een geldigheidsduur van 12 maanden, lopen daarbij nog steeds een risico straks met lege handen te staan als de luchtvaartmaatschappij alsnog failliet gaat.

Reisondernemingen hebben al jaren de verplichting om consumenten te beschermen tegen hun faillissement. Zij hebben dat geregeld via o.a. het garantiefonds SGR. Nog maar drie weken geleden heeft Minister Van Nieuwenhuizen het voorstel van ANVR, ANWB, SGR en Consumentenbond om ook te komen tot een garantiefonds voor vliegtickets afgewezen.     

"Als nu blijkt in de huidige crisissituatie dat een garantstelling voor luchtvaartvouchers nodig is vanuit overheidswege om consumenten te beschermen, vindt de ANVR het een logische stap als de overheid zich óók garant stelt voor de reisvouchers die de zwaar getroffen reisbranche uitgeeft", aldus Frank Oostdam, voorzitter ANVR.
Bij de ANVR zijn zo'n 300 reisorganisaties en 1000 reisagenten aangesloten.

Na de coronacrisis kunnen alle partijen met elkaar om tafel om alsnog een garantiefonds voor vliegtickets te bespreken. Een crisis als deze laat zien hoe kwetsbaar ondernemingen in de reissector zijn en de consument de nodige bescherming behoeft.