Je bent succesvol ingelogd op Mijn ANVR
Uitloggen
Powered by 
Intranet

Skip Navigation LinksModeltekst en tips voor Coronavoucher

Je bent hier:
ANVR  >  ANVR-Nieuws

Nieuws
Modeltekst en tips voor Coronavoucher

Woensdag 8 april 2020
De ANVR krijgt vragen over wat precies op de Coronavoucher dient te staan. Hieronder geven wij tips. Als bijlage is een modelvoucher gevoegd, maar je mag een eigen model maken mits dit voldoet aan het besluit van SGR.

Het bestuur van SGR heeft op 16 maart vouchers onder voorwaarden tijdelijk onder SGR-garantie gebracht (https://www.sgr.nl/reisorganisaties/news/bestuursbesluit-sgr-corona-voucher-bij-annulering-of-omboeking). Indien de SGR-deelnemer niet langer aan zijn financiële verplichtingen kan voldoen, kan deze voucher worden ingewisseld bij SGR en kan de consument schadeloos worden gesteld overeenkomstig de SGR-garantieregeling. Hiervoor gelden wél de volgende voorwaarden:

 • een voucher kan alleen door SGR-deelnemers worden uitgeschreven op naam van de hoofdboeker in geval van het annuleren van de reis in verband met het niet kunnen uitvoeren van de reis, in het kader van het ontstaan van onvermijdbare en buitengewone omstandigheden ten gevolge van het Coronavirus, en onder voorwaarde dat de voucher duidelijk is ingevuld en de naam Coronavoucher draagt.
  NB: Indien een reiziger zelf annuleert, is hier geen sprake van. De SGR-deelnemer kan in dat geval voor de (aan)betaalde reissom (minus de geldende annuleringsvergoeding) geen Coronavoucher uitschrijven!
 • De waarde van de voucher mag niet meer zijn dan de (aan)betaling die is gedaan op de reis die geannuleerd is, en welke reis oorspronkelijk onder SGR-dekking viel.
 • Geldigheid van de voucher is maximaal 1 jaar na uitgifte. (Als de reisorganisatie een langere geldigheidsduur aan de voucher geeft dan valt die voucher na ommekomst van 1 jaar niet meer onder SGR-dekking.) De datum van uitgifte dient op de voucher te worden vermeld evenals de einddatum. Als datum uitgifte adviseren we de datum waarop de terugbetaling had moeten plaatsvinden d.w.z. binnen 14 dagen na annulering van de reis (art 5.7 ANVR Reisvoorwaarden).
 • Op de voucher dient te worden vermeld dat de SGR-garantieregeling van toepassing is.
 • De reisorganisatie kan tot 1 juni a.s. Coronavouchers uitschrijven. Daarna niet meer tenzij SGR beluit de regeling te verlengen.
 • Bij faillissement van de SGR-deelnemer die vouchers heeft uitgeschreven, dient de consument de voucher, een betalingsbewijs en de boekingsbevestiging te overleggen.
 • De voucher is een vordering op naam van de consument (hoofdboeker) op de reisonderneming die de voucher heeft uitgeschreven, en is dus overdraagbaar. Als een reisonderneming niet wil dat de consument deze vordering op een ander overdraagt, kan de reisonderneming dat als voorwaarde opnemen op de voucher: "Deze voucher is strikt persoonlijk en is niet overdraagbaar aan een derde behalve aan SGR ingevolge artikel 8 van de garantieregeling SGR". We hebben dit voor het gemak opgenomen in het model.
  Je kan de laatste zin weglaten, maar we wijzen je er op dat een aantal leveranciers, zoals b.v. luchtvaartmaatschappijen, overdracht van tickets niet accepteert. Wees daar dus voorzichtig mee!

Klik hier voor een pdf van de modeltekst (deze is aangepast op 15 april). Een worddocument is opgenomen in de downloads bij het onderwerp corona vragenuurtje (deze is aangepast, zie nieuws 15 april).