"Het is niet mogelijk een medewerker te 'dwingen' om vakantie op te nemen. Evenmin kan een werknemer die vakantie had aangevraagd en toegekend gekregen, nu zomaar zeggen toch geen vakantie meer te willen", zegt Frank Radstake van de ANVR. "Het is goed dat de NOW er nu is, zodat er geen reden is voor de werkgever om mensen minder te laten werken wegens minder omzet, terwijl er niet minder werk is. Hoe dan ook gaan wij er vanuit dat in het kader van goed werkgeverschap en werknemerschap partijen er met elkaar wel uit gaan komen. Werkgevers zullen begrijpen dat nu vakantie opnemen voor de werknemer niet aantrekkelijk is. Aan de andere kant is het voor de werkgever lastig als iedereen tegen de tijd dat de markt weer aantrekt opeens tegelijkertijd met vakantie wil. Ga het gesprek daarover met elkaar aan. We horen aan alle kanten dat er begrip en goede wil is bij reisondernemingen en reisprofessionals om er met elkaar uit te komen. En dat past ook bij onze sector".
Vakantiegeld
Een andere veelgestelde vraag gaat over de uitbetaling van vakantiegeld in de maand mei. Meer specifiek over in hoeverre die uitbetaling in de NOW-vergoeding zit?
"In de opslag van 30% in de NOW-regeling bovenop de vergoeding van maximaal 90%, zitten werkgeverslasten zoals de pensioenpremie én de maandelijkse opbouw van vakantiegeld. Maar niet de uitkering van vakantiegeld, die volgens art. 19 van de cao reisbranche uiterlijk in de maand mei moet worden uitbetaald. Dat is ook eigenlijk wel logisch, aangezien de uitbetaling van de vakantietoeslag wordt berekend over de voorgaande periode van mei tot en met april (of evenredig als de werknemer nog geen vol jaar in dienst is). Je hebt allicht als werkgever een reservering getroffen ten hoogte van de uit te betalen vakantietoeslagen. Ga in geen geval eenzijdig besluiten het vakantiegeld niet of later uit te betalen. Dat mag niet en kan leiden tot een wettelijke verhoging wegens het te laat uitbetalen", zegt Radstake.