Je bent succesvol ingelogd op Mijn ANVR
Uitloggen
Powered by 
Intranet

Skip Navigation LinksANVR bezorgd over onterechte beslagleggingen

Je bent hier:
ANVR  >  ANVR-Nieuws

Nieuws
ANVR bezorgd over onterechte beslagleggingen

Maandag 20 april 2020
ANVR heeft eind vorige week een brandbrief gestuurd naar rechters op 17 locaties van de 10 rechtbanken in een poging om haar leden te beschermen tegen onnodige beslagleggingen en procedures.

"We hebben de rechtbanken uitgelegd dat we gezien de bijzondere omstandigheden waarin wij verkeren helaas niet anders kunnen dan in gevallen van annulering wegens het corona-virus de terugbetaling te doen middels een reisvoucher met SGR-dekking. De consument die recht heeft op terugbetaling krijgt dan niet meteen zijn geld terug, maar bij acceptatie van de voucher wel een garantie dat zijn reissom is veilig gesteld en dat hij binnen 12 maanden alsnog een andere reis kan boeken of - als de reisonderneming ondanks alle inspanningen toch failliet gaat - zijn geld terug krijgt van SGR", zegt Frank Radstake van de ANVR.

"Wij hebben de rechters daarom nadrukkelijk verzocht zeer terughoudend om te gaan bij het verlenen van verlof tot beslaglegging onder reisonderneming en mee te wegen bij de belangenafweging dat de reisbranche zwaar getroffen is, dat beslaglegging onder de huidige omstandigheden heel wel mogelijk zal leiden tot faillissement van de betrokken reisonderneming, dat consumenten daar uiteindelijk als concurrent schuldeiser niets mee opschieten en dat de reisbranche een bijzonder goed alternatief heeft ontwikkeld (de reisvoucher onder SGR garantie) die meer garantie biedt op een andere reis of geld terug dan een concurrente vordering", zegt Radstake. "Dat past ook binnen de richtlijn voor de rechtbanken dat terughoudend wordt omgegaan met de behandeling van beslagleggingen en faillissementsverzoeken waarbij de economische situatie door corona een rol speelt. Het is goed ook om te horen dat de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders haar leden heeft opgeroepen beslagleggingen en ontruimingen tijdens de coronacrisis zoveel mogelijk op te schorten".