Je bent succesvol ingelogd op Mijn ANVR
Uitloggen
Powered by 
Intranet

Skip Navigation LinksHulp gevraagd: ANVR doet onderzoek naar Blockchain in de reissector

Je bent hier:
ANVR  >  ANVR-Nieuws

Nieuws
Hulp gevraagd: ANVR doet onderzoek naar Blockchain in de reissector

Dinsdag 12 mei 2020
De ANVR heeft met haar Travel Tomorrow-label innovatie hoog in het vaandel staan en haar activiteiten rondom de stimulering van Blockchaintechnologie is daar een goed voorbeeld van. Blockchain is een systeem voor het digitaal vastleggen van gegevens, zoals transacties, eigendomsaktes of afspraken. Deze gegevens kunnen niet meer verwijderd of aangepast worden, waardoor het vervalsen van de vastgelegde gegevens niet mogelijk is. Bij Blockchaintechnologie is er geen centrale autoriteit meer nodig: elke partij die aangesloten is op het Blockchainnetwerk is in het bezit van een volledige kopie van alle gegevens.

Om meer te weten te komen over hoe de reissector denkt over Blockchain is jullie hulp nodig. Met een korte online vragenlijst proberen we inzicht te geven in hoeverre de reissector Blockchaintechnologie heeft omarmd en hoe ze daar over denkt.

Waarom meedoen? En vooral: serieus ANVR, nu?

"We kunnen ons natuurlijk voorstellen dat de ANVR-bedrijven hun gedachten wel even bij iets anders hebben nu. En toch hebben we besloten dat we nu dit onderzoek willen doen. Het past heel goed binnen de onderzoeksagenda van onze Leerstoel Innovaties in Toerisme van hoogleraar Bas Hillebrand. En het kan bijna niet anders dat we fundamenteel anders de crisis uitkomen dan we zijn ingegaan. Nieuwe technologieën kunnen daar een rol bij spelen. Een coronapaspoort in blockchain? Wie weet!", zegt Frank Radstake van de ANVR.  "Deze studie is onderdeel van een groter project dat tot doel heeft om de sector te helpen bij het beter begrijpen van wat Blockchaintechnologie is, wat je er wel en niet mee kunt en hoe bedrijven uit de reissector deze technologie kunnen implementeren".  

Dit onderzoek is een eerste stap om daar inzicht in te krijgen en biedt een sectorspecifieke benchmark voor bedrijven in de reissector. Door dit onderzoek regelmatig te herhalen kan ook in kaart worden gebracht hoe de sector verandert in haar mening over Blockchaintechnologie en hoe ze daar mee omgaat. Het onderzoek vormt ook een belangrijke pijler voor het onderzoek dat richtlijnen zal ontwikkelen over hoe toerisme bedrijven Blockchain technologie kunnen implementeren in ecosystemen.

Naar wie zijn wij op zoek?

Hoe meer bedrijven binnen de sector mee doen, des te beter het overzicht dat we krijgen. Bent je IT- directeur dan wel degene die verantwoordelijk is voor het (toekomstig) toepassen van Blockchaintechnologie binnen je bedrijf, vul dan de vragenlijst in.

Deelname kost slechts 5 minuten als je wilt krijg je na deelname een samenvatting met praktisch inzicht over Blockchain technologie in de toeristische sector beschikbaar gesteld. Doe mee! De vragenlijst vind je hier.

Hoogleraar Bas Hillebrand

Bas Hillebrand is de ANVR-hoogleraar Innovatie in toerisme aan de Nyenrode Business Universiteit in Breukelen. Hij bestudeert hoe bedrijven en andere partijen in de toerisme sector omgaan met innovatie. In zijn inaugurele rede legde hij het belang van ecosystemen uit voor de toerisme sector. Ecosystemen zijn vooral belangrijk in tijden van grote verandering (zoals innovatie) en bij de transitie naar duurzamere reisproducten.  In zijn onderzoek probeert hij antwoorden te vinden op vragen als waarom sommige bedrijven meer innoveren dan andere bedrijven, hoe bedrijven innoveren binnen ecosystemen, welke vaardigheden bedrijven nodig hebben om te floreren in ecosystemen en wat er nodig is voor duurzame innovaties. Het gebruik van Blockchain technologie in de toerisme sector is een belangrijk aandachtspunt binnen zijn onderzoek.