Je bent succesvol ingelogd op Mijn ANVR
Uitloggen
Powered by 
Intranet

Skip Navigation LinksANVR: aanbevelingen Europese Commissie bevestiging werkwijze reisvoucher

Je bent hier:
ANVR  >  ANVR-Nieuws

Nieuws
ANVR: aanbevelingen Europese Commissie bevestiging werkwijze reisvoucher

Woensdag 13 mei 2020
De ANVR heeft met instemming kennis genomen van de door de Europese Commissie gedane aanbevelingen aan nationale overheden over het gebruik van vouchers voor pakketreizen. Wel vindt de ANVR het jammer dat de Commissie het vrijblijvende karakter van de voucher overeind heeft gehouden.

In de set aanbevelingen die de Europese Commissie vandaag doet aan de lidstaten over vouchers als alternatief voor terugbetaling vanwege Covid19 geannuleerde pakketreizen en reisdiensten van vervoer herkent de ANVR de werkwijze die in Nederland sinds midden maart gehanteerd wordt voor de Reisvouchers met SGR-dekking. Zowel de voucherduur van 12 maanden, de mogelijkheid voor consumenten eerder dan die 12-maands periode een terugbetaling te vragen, als de noodzakelijke garantstelling van de vouchers maken onderdeel uit van de voucherregeling die we hebben gelanceerd met SGR.

"Opvallend is wel dat de Europese Commissie de aanbeveling doet dat pakketreisvouchers overdraagbaar zouden moeten zijn aan andere personen, als tenminste de reisdienstleveranciers dat ook mogelijk maken zonder aanvullende kosten. Hierbij lijkt het dat de Commissie de ons bekende systematiek en wetgeving omtrent in-de-plaats-stelling ook van toepassing wil verklaren op de vouchers. Dat lijkt me toch geen goede zaak. Aangezien de Commissie ook stelt dat een voucher altijd weer inwisselbaar moet kunnen zijn tegen cash, kun je zo een parallelle handel krijgen in vouchers. Dat moeten we toch echt niet willen", zegt Frank Radstake van de ANVR. "Al met al denk ik dan ook dat we als ANVR-bedrijven met onze vouchers prima op de ingeslagen weg verder kunnen. Opvallend is dat de Commissie afsluit met een oproep aan consumentenorganisaties op Europees en nationaal niveau het accepteren van vouchers richting reizigers aan te moedigen. Dat lijkt me niet meer dan terecht!".  


onderwerpen