Je bent succesvol ingelogd op Mijn ANVR
Uitloggen
Powered by 
Je bent hier:
ANVR  >  ANVR-Nieuws

Nieuws
Minister trekt ILT-aanwijzing over vouchers in. Cash refund KLM alleen bij nieuwe annuleringen

Donderdag 14 mei 2020
Vanochtend heeft de minister van I en W per brief de Tweede Kamer geïnformeerd dat zij de aanwijzing aan de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft ingetrokken om airlines niet te controleren op terugbetaling van klanten binnen 7 dagen na annulering van een vlucht.

Intrekken opdracht ILT
De Minister heeft per brief de Tweede Kamer geïnformeerd. Zij was onder grote druk komen te staan na de uitspraak van de EU dat luchtvaartpassagiers een keuze (voucher of geld terug) zouden moeten krijgen. Temeer daar, anders dan bij de Reisvouchers in de reisbranche, er geen enkele garantie is voor de klant op zijn voucher in het geval de airline failliet gaat. De Minister schrijft nu dat zij deze aanwijzing intrekt.
Dat wil niet zeggen dat de ILT direct de airlines straf gaat controleren. De Minister blijft "vanwege de uitzonderlijke situatie die is ontstaan vanwege Covid-19 een beroep doen op passagiers om, indien het voor hen financieel niet bezwaarlijk is, de vouchers die luchtvaartmaatschappijen aanbieden te accepteren." Daarbij blijft ze zich inzetten voor een Europees Garantiefonds voor airlines.

KLM cash refund alleen voor nieuwe annuleringen
De brief van de ILT is mede aanleiding geweest voor KLM om het voucherbeleid aan te passen (persbericht van KLM). Dit betekent dat KLM haar beleid aanpast voor passagiers van wie de vlucht in de komende periode geannuleerd zal worden. Deze klanten krijgen de keuze tussen een voucher of een cash refund als men geen voucher wil. De klant moet er wel rekening mee houden dat de verwerkingstijd langer zal zijn. Voor de duidelijkheid: het gaat dus om passagiers waarvoor de vlucht nog geannuleerd gaat worden.
Gelet op de minimumvluchtuitvoering op dit moment en het geringe aantal passagiers zal dit uiteraard zeer beperkt zijn.
De keus voor een cash refund wordt dus niet aangeboden aan klanten van wie de vlucht reeds geannuleerd is.
KLM komt spoedig met een plan om àlle vouchers aantrekkelijker te maken in de vorm van extra waarde.

ANVR heeft KLM Nederland direct verzocht dit op de website voor consumenten en ook in Agent Connect Nieuws duidelijk te verwoorden, omdat nu bij velen de telefoon roodgloeiend staat.