Je bent succesvol ingelogd op Mijn ANVR
Uitloggen
Powered by 
Je bent hier:
ANVR  >  ANVR-Nieuws

Nieuws
Besluiten Van Nieuwenhuizen en Europese Commissie hebben geen invloed op Reisvoucher met SGR-dekking

Donderdag 14 mei 2020
De ANVR en haar leden krijgen veel vragen over de gevolgen van de besluitvorming van minister Van Nieuwenhuizen vandaag en de Europese Commissie gisteren voor de uitgifte van de Reisvouchers die ANVR samen met SGR al in maart jl. hebben gelanceerd.

Minister Van Nieuwenhuizen heeft vandaag bekend gemaakt de aanwijzing aan de toezichthouder ILT - om voorlopig niet te handhaven op de naleving van de terugbetalingsverplichting in de DBC-verordening – in te trekken. De Europese Commissie heeft gisteren aanbevelingen gedaan aan de EU-lidstaten over hoe om te gaan met vouchers als alternatief voor cash terugbetaling van geannuleerde pakketreizen en reisdiensten. 

ACM relevante toezichthouder voor ANVR-reisondernemingen
"De aanwijzing aan de ILT die minister Van Nieuwenhuizen een paar maanden geleden gaf, en nu weer heeft ingetrokken, gaat helemaal niet over pakketreizen, maar over losse vliegtickets. En dus niet over de richtlijn pakketreizen, maar over de DBC-verordening", zegt Frank Radstake van de ANVR. "Wij hebben al in maart hartstikke duidelijke afspraken gemaakt met de ACM, onze toezichthouder. Het is helder dat de klant altijd het recht heeft om een voucher af te wijzen en een cash refund te vragen. Het probleem is alleen dat het ons nu niet lukt dat binnen de wettelijke termijn van 14 dagen te doen. En een klant is - bij faillissement van de reisorganisator - op basis van de Europese wetgeving en de huidige SGR-regeling wél gedekt als ze een voucher accepteren en níet gedekt als ze wachten op een cash refund. Het is dus simpelweg in het eigen belang van de klant de voucher wél te accepteren".  

Aanbevelingen Europese Commissie bevestigen ANVR-vouchers
"Er is veel gedoe in de pers over de aanbevelingen die de Europese Commissie gisteren heeft gedaan aan de EU-lidstaten over de voucher als alternatief voor een cash refund. Met name over het feit dat de voucher niet verplicht mag worden gesteld", zegt Radstake. "Maar nogmaals: dat deden we al niet. Sterker, we voldoen gewoon aan de aanbevelingen van de Europese Commissie, die duidelijk naar de Nederlandse situatie heeft gekeken als voorbeeld. We kunnen dus gewoon verder met de vouchers".  

Geen wettelijke verplichting, maar wel vouchersteun van Europese Commissie
"Het is dan inderdaad misschien niet zo dat de Europese Commissie de acceptatie van de voucher verplicht stelt voor reizigers, maar ze geeft aan dat de vouchers die aan de aanbevelingen voldoen wél hun steun hebben. Sterker nog: ze roepen zelfs expliciet consumentenorganisaties op reizigers aan te moedigen de vouchers te accepteren als alternatief voor een cash refund. De ANVR hoopt dan ook dat in Nederland de Consumentenbond dat ook zal doen", aldus Radstake. 

De ANVR zal de modelbrief over de voucher voor consumenten aanpassen aan de meest recente ontwikkelingen.