Je bent succesvol ingelogd op Mijn ANVR
Uitloggen
Intranet

Skip Navigation LinksMinister trekt voorstel voor uitplaatsing vakantievluchten naar Lelystad in

Je bent hier:
ANVR  >  ANVR-Nieuws

Nieuws
Minister trekt voorstel voor uitplaatsing vakantievluchten naar Lelystad in

Woensdag 5 december 2018
In een brief aan de Tweede Kamer van 4 december 2018 heeft de Minister van Infrastructuur en Waterstaat de notificatie van verkeersverdelingsregels(VVR) voor Schiphol en Lelystadairport ingetrokken. In de brief wordt aangegeven dat de EU mede naar aanleiding van een marktconsultatie, heeft laten weten bezwaren te hebben tegen de VVR in de vorm zoals door de Minister was voorgesteld. De VVR was gericht op het beperken van vakantievluchten vanaf Schiphol tussen de 700 en 4000 km.

                   LelystadAP.jpg
Door de ANVR zijn tijdens de consultatie in december 2017 grote bezwaren gemaakt tegen de voorgestelde VVR, aangezien de VVR discriminerend was naar bestemming en type reiziger. Er is toen al gewezen op de strijdigheid van deze maatregel met Europese regelgeving. De intrekking van de VVR op grond van EU-bezwaren is dan ook niet geheel onverwacht.
Het brengt de Minister echter wel in een moeilijke situatie, aangezien deze manier van uitplaatsen nu door de EU expliciet is afgewezen. De Minister wil nu met een aangepaste VVR komen die enerzijds recht doet aan het doel dat Lelystad Airport gaat functioneren als overloopluchthaven van Schiphol en anderzijds tegemoet komt aan de bezwaren van de Europese Commissie. Specifiek vakantievluchten worden hierbij niet (meer) door de Minister genoemd.
De ANVR zal deze ontwikkeling en onze reactie hierop verder bespreken aan de ANVR Tafel Mobiliteit en Vrije Tijd.