Je bent succesvol ingelogd op Mijn ANVR
Uitloggen
Powered by 
Intranet

Skip Navigation LinksBoekingskosten in voucherwaarde opnemen?

Je bent hier:
ANVR  >  ANVR-Nieuws

Nieuws
Boekingskosten in voucherwaarde opnemen?

Dinsdag 26 mei 2020
Kun je boekingskosten opnemen in de voucherwaarde? Een eenvoudige vraag -recent nog gesteld in het wekelijkse corona-vragenuurtje – maar het antwoord zit iets ingewikkelder in elkaar. Daarom een korte uitleg.

​Boekingskosten zijn kosten die een partij maakt voor het tot stand brengen van een overeenkomst. Wanneer een reisorganisator boekingskosten berekent, moeten deze volgens de wet worden gezien als onderdeel van de pakketreis. Deze kosten behoren tot de reissom, ongeacht of deze door de organisator berekende kosten nu direct of via de reisagent worden doorberekend aan de consument. Deze kosten moet de organisator rekenen tot de risicodragende omzet. Bij faillissement van de organisator krijgt de klant deze kosten vergoed en bij de uitgifte van een coronavoucher kan/mag de reisorganisator deze kosten niet uitzonderen.

Wanneer een agent bemiddelt voor de verkoop van een pakketreis staan deze kosten los van de reisorganisator. De organisator heeft hier geen invloed op en deze kosten worden niet door hem in rekening gebracht. Het zijn service/handlingskosten die door de agent bij de klant in rekening worden gebracht en geen dienst is t.b.v. de organisator. Bij faillissement van de organisator geeft SGR een vergoeding van de reissom, maar geen vergoeding van de boekingskosten van de reisagent.
De boekingskosten die door de agent worden gerekend, zijn geen onderdeel van de reissom van de organisator. In deze systematiek is het logisch om de boekingskosten van de agent niet mee te nemen bij bepaling van de risicodragende omzet van de agent. Aan SGR is verzocht de uitvoeringsregeling jaaropgave op dit punt iets te verduidelijken, want onze indruk is dat agenten bij de jaaropgave dit als risicodragend opnemen.

Indien een reisagent failliet gaat, is de organisator gehouden toch de reis uit te voeren. Door SGR hoeft dan geen vergoeding te worden gegeven aan de klant voor de door het reisbureau in rekening gebrachte boekingskosten. Kortom: boekingskosten bij bemiddeling op pakketreizen dienen aldus uitgezonderd te worden van de risicodragende omzet van reisagenten. De consequentie is dat deze kosten tevens niet in aanmerking komen om in een coronavoucher op te nemen.

Hiervoor geldt uiteraard wel weer een belangrijke uitzondering en dat is de situatie waarin de reisagent zelf een reis samenstelt uit diverse reisonderdelen en daarmee zelf de reisorganisator wordt. Dan vormen de door de agent gerekende boekingskosten wél onderdeel van de reissom, is dit wél risicodragende omzet en kunnen deze kosten wél worden meegenomen bij de vaststelling van het bedrag op het coronavoucher.

Het is mogelijk dat een reisagent zelf vouchers heeft uitgeven en abusievelijk daarin de boekingskosten heeft  meegenomen. In die gevallen hoef je deze al uitgeven vouchers niet terug te halen!