Je bent succesvol ingelogd op Mijn ANVR
Uitloggen
Powered by 
Intranet

Skip Navigation LinksANVR-Handleiding Covid-19: Europese luchtvaart

Je bent hier:
ANVR  >  ANVR-Nieuws

Nieuws
ANVR-Handleiding Covid-19: Europese luchtvaart

Dinsdag 26 mei 2020
Vanaf vandaag, 26 mei 2020, zijn de ANVR-Handleidingen aangevuld met een operationele handleiding om het risico op overdracht van Covid-19 te verminderen tijdens het Europees vervoer per vliegtuig van en naar bestemmingen.

​Het agentschap voor de veiligheid van de luchtvaart van de Europese Unie (EASA) en het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) hebben een gezamenlijk document uitgebracht waarin maatregelen zijn vastgelegd om de veiligheid van luchtreizigers en luchtvaartpersoneel te garanderen zodra luchtvaartmaatschappijen hun reguliere vluchtschema's herstarten. Zij hechten zeer veel belang aan de veiligheid van de gezondheid in elke fase van de passagiersreis.

Daar luchthavens, luchtvaartmaatschappijen en vliegtuigen heel verschillend zijn, is een pragmatische benadering nodig bij de uitvoering van de door hen uitgebrachte richtlijnen. Afhankelijk van de locatie en situatie is gekeken hoe je aan de nieuwe gezondheidsveiligheidsnormen kunt voldoen. Maar van passagiers wordt ook verwacht dat zij persoonlijke verantwoordelijkheid nemen.

Passagiers die bijvoorbeeld COVID-19-symptomen hebben (koorts, hoesten, plotseling verlies van geur, kortademigheid) of die weten dat ze in contact zijn gekomen met een geval van COVID-19, mogen niet naar een luchthaven komen.  
Passagiers wordt aanbevolen om afstand te houden, te denken aan handhygiëne, ademhalingsetiquette toe te passen en gezichtsmaskers te dragen.
Passagiers kunnen er zeker van zijn dat gefilterde lucht in vliegtuigen veiliger en schoner is dan we op de grond inademen.

Passagiers moeten een COVID-19-verklaring kunnen overhandigen vóór dat ze hun instapkaart ontvangen.
Passagiers wordt gevraagd om contactgegevens te verstrekken om 'track-and-trace' mogelijk te maken als iemand op een bepaalde vlucht later positief test voor COVID-19.


In de ANVR Nieuwsbrief van 15 mei hebben we al laten weten dat de ANVR-Handleiding COVID-19 voor herstart van toerisme en zakelijke reizen een 'levend document' is dat regelmatig wordt aangevuld/aangepast met nieuwe, relevante informatie. Houd het ANVR-Nieuws en alle Covid-19-downloads dus goed in de gaten.