Je bent succesvol ingelogd op Mijn ANVR
Uitloggen
Powered by 
Intranet

Skip Navigation LinksSGR-vouchers niet belast in het kader van de BTW

Je bent hier:
ANVR  >  ANVR-Nieuws

Nieuws
SGR-vouchers niet belast in het kader van de BTW

Dinsdag 9 juni 2020
Reisorganisatoren hebben in de afgelopen maanden voor honderden miljoenen aan vouchers uitgegeven. Dit betreft vouchers die de ANVR samen met de SGR in het leven heeft geroepen ten gevolge van het corona virus. De vraag kwam aan de orde of over de voucher en dan met name de voucher voor de aanbetaling, btw heffing van toepassing is aangezien mogelijk sprake is van een kortingsbon (op de uiteindelijke nieuw te kiezen reis). Met de Belastingdienst is hierover gesproken en afgesproken dat hier geen sprake van is.

Voucher voor meervoudig gebruik

Bij de uitgifte van een voucher (i.p.v. directe terugbetaling) door een touroperator voor volledig betaalde reissommen voor reizen die zijn geannuleerd,  kan de voucher worden ingewisseld zonder dat bijbetaling is vereist. Hier is ons inziens voor de btw sprake van een voucher voor meervoudig gebruik conform paragraaf 3 van het Besluit van 23 augustus 2019 (nr. 2019-17629).

Bij de uitgifte van een voucher (i.p.v. directe terugbetaling) door een touroperator voor aanbetaalde (en vervolgens geannuleerde) reissommen, kan de voucher niet worden ingewisseld zonder bijbetaling. Dit zou er ons inziens toe kunnen leiden dat voor de btw sprake is van een kortingsbon conform paragraaf 2.4 van het Besluit van 23 augustus 2019. Overeenkomstig dit besluit is de verstrekking van kortingsbonnen belast met btw. Het afdragen van btw door touroperators over de verstrekking van kortingsbonnen is gezien de huidige situatie in de reisbranche uiterst ongelukkig . Daarnaast vragen wij ons ook af of deze btw afdracht terecht is, omdat conform de voorwaarden behorende bij de vouchers de reizigers bij het niet inwisselen van de vouchers de aanbetaling alsnog terugontvangen. Tenslotte kan de klant kiezen voor een andere bestemming waarvoor 0% wordt geheven. Dit is besproken met vertegenwoordigers van de belasting dienst. Zij bevestigden dat de vouchers voor aanbetaalde reissommen bij uitgifte niet in de btw-heffing worden betrokken, omdat bij niet-besteding de klant de voucher waarde t.z.t. terug ontvangt. Indien de voucher wordt besteed, zal er sprake zijn van een voucher voor meervoudig gebruik conform paragraaf 3 van het Besluit van 23 augustus 2019 (nr. 2019-17629). Door de belastingdienst zal dit tevens aan de inspecteurs in de vaktechnische besprekingen worden teruggekoppeld.
Indien u desondanks een Inspecteur tegenkomt die een hiervan afwijkende mening heeft, laat het ons even weten via ledeninfo@anvr.nl