Je bent succesvol ingelogd op Mijn ANVR
Uitloggen
Powered by 
Intranet

Skip Navigation LinksBuitenlandse reizen in tijden van Covid-19: toepassing art. 9.9 ANVR voorwaarden

Je bent hier:
ANVR  >  ANVR-Nieuws

Nieuws
Buitenlandse reizen in tijden van Covid-19: toepassing art. 9.9 ANVR voorwaarden

Woensdag 10 juni 2020
De ANVR krijgt veel vragen van haar leden over de toepassing van de ANVR-voorwaarden bij de opstart van buitenlandse reizen post-Covid19. De afgelopen dagen wordt er specifiek gevraagd naar de toepassing van art. 9.9. van de ANVR-reisvoorwaarden voor pakketreizen. Hoe zit dat precies?

ANVR-voorwaarden
In art 9.9. van die voorwaarden staat: Als zich op de plaats van bestemming of in de onmiddellijke omgeving onvermijdbare en buitengewone omstandigheden voordoen die aanzienlijke gevolgen hebben voor de uitvoering van de reis, en is de reis nog niet aangevangen, dan kun je de overeenkomst kosteloos opzeggen en betaalt de organisator alle door jou vooruitbetaalde gelden terug. Je hebt in dit geval geen recht op schadevergoeding.

Relevante Europese wetgeving
Dit art. in de ANVR voorwaarden komt rechtstreeks uit de Europese richtlijn pakketreizen waarin staat in art. 12(2) dat als er zich op de plaats van bestemming of in de onmiddellijke omgeving daarvan onvermijdbare en buitengewone omstandigheden voordoen die aanzienlijke gevolgen hebben voor de uitvoering van de pakketreis, of die aanzienlijke gevolgen hebben voor het personenvervoer naar de bestemming, [de reiziger] de pakketreisovereenkomst kan beëindigen voor het begin van de pakketreis zonder betaling van een schadevergoeding.

Als voorbeeld van dergelijke onvermijdbare en buitengewone omstandigheden geeft de wetgever als voorbeeld grote gevaren voor de menselijke gezondheid zoals de uitbraak van een ernstige ziekte op de reisbestemming.

Wat betekent dat in de praktijk?
In dit geval is het reisadvies van belang.

Het ministerie van BuZa geeft een 'oranje' reisadvies voor een bestemming (in verband met Covid19).
En: de reisorganisator kan de reisdiensten wel uitvoeren conform de reisovereenkomst.
Reisadvies: alleen noodzakelijke reizen.
Bij een oranje reisadvies kan de organisator de reis soms wel de pakketreis uitvoeren conform de reisovereenkomst.  Echter: mogelijk mag de klant de pakketreisovereenkomst kosteloos annuleren, omdat er op de reisbestemming onvermijdbare en buitengewone omstandigheden voordoen (lees: grote gevaren voor de menselijke gezondheid zoals de uitbraak van een ernstige ziekte op de reisbestemming). De klant heeft in dat geval recht op terugbetaling van alle betaalde bedragen, maar geen recht op aanvullende schadevergoeding.

Het ministerie van BuZa geeft een 'geel' reisadvies voor een bestemming (in verband met Covid19).
En: de reisorganisator kan de reisdiensten uitvoeren conform de reisovereenkomst.
Reisadvies: let op, veiligheidsrisico's.
De reisorganisator kan de reisovereenkomst uitvoeren, eventueel rekening houdend met lokale voorschriften. De klant heeft geen recht kosteloos te annuleren onder de wetgeving.

Hoe zit dat dan voor reizen later dit jaar voor bestemmingen waar nu een oranje reisadvies geldt?
De reiziger heeft niet nu al het recht kosteloos te annuleren voor reizen later dit jaar voor bestemmingen die nu een oranje reisadvies hebben. De klant heeft wel het wettelijke recht te annuleren, maar dan tegen het betalen van de met de klant in de pakketreisovereenkomst afgesproken annuleringsvergoeding.