Je bent succesvol ingelogd op Mijn ANVR
Uitloggen
Powered by 
Intranet

Skip Navigation LinksVouchers en passagiersrechten, wanneer is de maat vol?

Je bent hier:
ANVR  >  ANVR-Nieuws

Nieuws
Vouchers en passagiersrechten, wanneer is de maat vol?

Maandag 22 juni 2020
De ANVR heeft al meerdere keren gecommuniceerd over voucherbeleid van luchtvaartmaatschappijen en leden gemeld welke mogelijkheden openstaan. Deze berichten vind je op "mijn ANVR" ledendeel bij het onderwerp luchtvaart.

Recent heeft de ANVR de politiek een lijst gestuurd van luchtvaartmaatschappijen die zich duidelijk niet aan de regels houden. Deze lijst kun je via deze link lezen. Daarnaast hebben de meeste luchtvaartmaatschappijen van de ANVR een bericht ontvangen dat zij hun voucher- en restitutieregelingen moeten aanpassen aan de wettelijke regels. Aan deze verzoeken is soms wel en soms geen gehoor gegeven. Kenmerkend is wel dat wij zien dat veel luchtvaartmaatschappijen hun voucherbeleid zo hebben aangepast dat in sommige gevallen geheel niet meer duidelijk is of er nu wel of niet een restitutie is toegestaan, dan wel dat de praktijk moet uitwijzen of het restitutie verzoek door de luchtvaartmaatschappij in behandeling wordt genomen en binnen een aanvaardbare tijd wordt geautoriseerd.

Royal Air Maroc

Een aantal luchtvaartmaatschappijen maakt er echt een potje van. Zo meldt Royal Air Maroc (AT) dat de voucherperiode wordt verlengd naar 18 maanden. In beginsel een positieve ontwikkeling voor reizigers, maar tegelijkertijd wordt de restitutietermijn verlengd naar 18 maanden. Dit is vanzelfsprekend onaanvaardbaar. Een 2e bericht aan Royal Air Maroc met een sommatie om dit beleid te herzien bleef opnieuw onbeantwoord.

Air Transat

Een andere zorgwekkende ontwikkeling is het beleid van Air Transat. Deze luchtvaartmaatschappij weigert botweg een refund omdat de annulering het gevolg is van buitengewone omstandigheden, zij hebben dus blijkbaar lak aan de rechten van de passagier onder o.a. Verordening (EU) 261/2004. Air Transat biedt bovendien nauwelijks mogelijkheden om het voucher te gebruiken, vanaf Amsterdam is er geen enkele vlucht beschikbaar in het jaar 2020 en de verwachting is niet dat zij de vluchtuitvoering naar Amsterdam dit jaar nog zullen hervatten.

Wij adviseren IATA agenten daarom het ticket van deze en mogelijk ook andere luchtvaartmaatschappijen, als het niet lukt om binnen een aanvaardbare termijn een autorisatie te krijgen van een refund application, de terugbetaling via een zogenaamde "Post Billing Dispute" (PBD) uit te voeren. De procedure en voorwaarden hiervan kun je terugvinden in IATA Resolutie 812 en de betreffende handleidingen van BSP en BSPlink. Dit kan ook voor tickets die met de luchtvaartmaatschappij met een creditcard zijn afgerekend in die gevallen dat een chargeback via de creditcard maatschappij niet mogelijk is.

Let op: een PBD is slechts éénmaal mogelijk per ticket en de PBD dient binnen 12 maanden na uitgifte van het ticket plaats te vinden.

Voor meer informatie kun je een e-mail sturen aan luchtvaart@anvr.nl


onderwerpen