Je bent succesvol ingelogd op Mijn ANVR
Uitloggen
Powered by 
Intranet

Skip Navigation LinksANVR: vertrouwenspersonen voor hulp bij eventuele bedrijfsbeëindiging

Je bent hier:
ANVR  >  ANVR-Nieuws

Nieuws
ANVR: vertrouwenspersonen voor hulp bij eventuele bedrijfsbeëindiging

Dinsdag 23 juni 2020
Dat de coronacrisis de wereld op z’n kop zet, is een understatement. ANVR-reisbedrijven ondervinden daar dagelijks de gevolgen van. Veel van onze bedrijven hebben gebruik gemaakt van de overheidsmaatregelen, de Reisvoucher, bezuinigingen doorgevoerd, etc., maar dit kan niet voorkomen dat werkgevers en werknemers te maken krijgen met het reorganiseren en zelfs beëindigen van bedrijven. De ANVR stelt hulp beschikbaar, waarbij reisondernemers dilemma’s kunnen bespreken met oud- of ervaren ondernemers.

Alle overheidsmaatregelen ten spijt, de afgelopen maanden hebben een zware wissel getrokken op reisbedrijven in Nederland, en op ANVR-reisbedrijven in het bijzonder. Inmiddels zijn tal van Europese landen weer geopend, groeit het aantal boekingen en kunnen naar een aantal bestemmingen weer toeristische reizen worden uitgevoerd. Helaas kunnen lang niet alle reisondernemingen daar nu of in de komende maanden van profiteren; bijv. zij die reizen verzorgen naar verre bestemmingen. Het ligt dan ook niet in de verwachting dat in 2021 de uitvoering van vakantie- en/of zakenreizen volledig terug zal zijn op het niveau van 2019. Hiermee houden reisbedrijven rekening en zijn gestart met reorganisaties om verliezen te beperken.

Helpende hand voor werknemers
Frank Oostdam: "Het is nog te vroeg om nu al de gevolgen te overzien, maar de coronacrisis zal leiden tot het verlies van honderden, zo niet duizenden banen binnen onze sector. Dat lijkt onvermijdelijk. Reisbedrijven zullen zich moeten heroriënteren, zich aanpassen aan de nieuwe werkelijkheid."
Zo helpt Reiswerk medewerkers die hun baan dreigen te verliezen of al verloren zijn aan een nieuwe baan door te focussen op bij- en omscholing van reismedewerkers op www.travelcollege.nl: hét online leerplatform van Reiswerk waar medewerkers in de reisbranche gratis gebruik van kunnen maken. Deze en www.reiswerk.nl zijn hiervoor op korte termijn ingericht. Voor werkgevers loopt een ander traject.

Helpende hand voor werkgevers
Tal van bedrijven kan de reusachtige terugval in boekingen niet overbruggen of zij verwachten ook op termijn niet (meer) winstgevend te kunnen worden. Voor hen rest helaas niet anders dan te stoppen met het bedrijf. Hoe dramatisch dit ook is voor het bedrijf, de werkgever, werknemer en klant; toch is het verstandig dit op tijd onder ogen te zien. Voorkomen moet worden dat ondernemers te lang een doodlopende weg volgen. Te lang doorlopen heeft niet alleen grote gevolgen voor de ondernemer, maar ook voor de sector als dit uiteindelijk leidt tot grote (financiële) aanspraken op de garantiefondsen.

Daarom werkt de ANVR nu aan een overzicht van alle aspecten die aan de orde komen bij het gecontroleerd stopzetten van je reisbedrijf. Vooruitlopend hierop introduceert de ANVR de mogelijkheid om hierover van gedachte te wisselen met een vertrouwenspersoon uit de branche. "Veel ondernemers die we aan de lijn krijgen, hebben behoefte om met een branchegenoot te sparren, even de dilemma's te bespreken en de volgende stappen te overwegen. Enkele (oud- & ervaren) ondernemers hebben ons laten weten hen hierbij belangeloos te willen helpen; uiteraard op basis van vertrouwelijkheid", aldus ANVR-voorzitter Frank Oostdam.

Wie met vragen zit over de continuïteit van zijn bedrijf en een vertrouwelijk gesprek overweegt met een branchegenoot kan -uiteraard ook vertrouwelijk- mailen of bellen met Walter Schut (wschut@anvr.nl, 06-5144 0879) of Mirjam Dresmé (mdresme@anvr.nl, 06-5144 0878) van de ANVR. Zij brengen het betreffende ANVR-lid graag voor een gesprek in contact met de meest geschikte vertrouwenspersoon.