Je bent succesvol ingelogd op Mijn ANVR
Uitloggen
Powered by 
Intranet

Skip Navigation LinksConceptwetsvoorstel minimumbeloning zelfstandigen ingetrokken

Je bent hier:
ANVR  >  ANVR-Nieuws

Nieuws
Conceptwetsvoorstel minimumbeloning zelfstandigen ingetrokken

Donderdag 25 juni 2020
Afgelopen week heeft minister Koolmees en staatssecretaris Vijlbrief aan de Tweede Kamer een brief gestuurd waarin zij voorstellen het conceptwetsvoorstel minimumbeloning zelfstandigen en zelfstandigenverklaring in trekken. Zij geven aan dat dat de gekozen maatregelen grote administratieve lasten met zich brengen, voor veel onduidelijkheid zorgen, geen draagvlak hebben, en niet uitvoerbaar en handhaafbaar zijn voor de uitvoerende instanties.

​Door de ANVR is in de internetconsultatie (zie ANVR Nieuwsbericht 10 december 2019) mede hierop gewezen. Het voorstel sloot daarbij totaal niet aan bij de werkwijze van ZRA's en ZSO's. Op dit punt is het dus prima dat dit voorstel nu van tafel is. Zaken als een  minimumtarief en de zelfstandigenverklaring zullen niet verder uitgewerkt worden.

Wel zijn de bewindslieden positief over de tweede testfase van de zogenoemde 'webmodule'. Met de webmodule ontwikkelt het kabinet een instrument om opdrachtgevers duidelijkheid en waar mogelijk zekerheid te geven over de kwalificatie van de arbeidsrelatie voor de loonheffingen. Als uit de beantwoording van de vragen in de webmodule volgt dat buiten dienstbetrekking kan worden gewerkt, dan ontvangt de opdrachtgever een zogeheten opdrachtgeversverklaring. Met deze opdrachtgeversverklaring krijgt de opdrachtgever zekerheid dat een bepaalde opdracht buiten dienstbetrekking (en buiten fictieve dienstbetrekking) kan worden uitgevoerd.
Uit de brief van Koolmees en Vijlbrief blijkt echter dat de beoordeling/weging toch ook zeer complex is. Daarom start het kabinet naar verwachting dit najaar met een pilot.
ANVR: "Wij zijn blij dat dit voorstel is ingetrokken. Het sloot totaal niet aan bij de franchiserelatie tussen ZRA en ZSO. Het uitstel is nog echter geen afstel van maatregelen. Wij blijven dus alert, ook op de ontwikkeling van de webmodule die nu door het kabinet verder wordt ontwikkeld. Maar  wij voorzien dat in deze kabinetsperiode geen grote maatregelen zullen worden genomen die de relatie tussen ZRA en ZSO fundamenteel zullen gaan beïnvloeden. Dat is winst"