Je bent succesvol ingelogd op Mijn ANVR
Uitloggen
Powered by 
Intranet

Skip Navigation LinksUitbetaling Malev-gelden aan reisbedrijven wordt nu eindelijk afgerond.

Je bent hier:
ANVR  >  ANVR-Nieuws

Nieuws
Uitbetaling Malev-gelden aan reisbedrijven wordt nu eindelijk afgerond.

Dinsdag 30 juni 2020
In 2012 ging de Hongaars luchtvaartmaatschappij Malev failliet, waarbij reisbedrijven bleven zitten met onbetaalde restitutie- verzoeken. Na langdurige en complexe onderhandelingen krijgen reisbedrijven eindelijk dit grotendeels terugbetaald. Voor Nederlandse agenten gaat het om in totaal meer dan € 600.000.

Malev.jpg

Na het faillissement van Malev in februari 2012 werden de gelden van ongebruikte Malev-tickets veiliggesteld  op een geblokkeerde rekening door IATA. Reisbureaus verzochten om terugbetaling van ongebruikte Malev-tickets voor hun klanten, maar andere schuldeisers van de luchtvaartmaatschappij betwistten dat agenten de rechtmatige eigenaar waren van dat geld.

In 2015, drie jaar na het faillissement van Malev, begonnen zo'n 190 Europese ECTAA-agenten, mede op initiatief van de ANVR, een rechtszaak in Amsterdam om alsnog de gelden binnen te krijgen. In een uitspraak van het Gerechtshof in Amsterdam in 2018 zie het ANVR bericht van 26 juli 2018 werd grotendeels ingestemd met  de claim van deze reisbedrijven en erkend dat de Malev-fondsen voor ongebruikte tickets in principe toebehoorden aan de (klanten van de) reisbedrijven, waarbij overigens ook werd erkend dat de door IATA beheerde gelden niet voldoende waren om alle terugbetalingsverzoeken volledig te dekken.

Na de uitspraak zijn aanvullende besprekingen ontstaan en om extra gerechtelijke procedures te voorkomen zijn de partijen in onderhandeling gegaan om tot een overeenkomst te komen die voor iedereen aanvaardbaar zou zijn. De overeenkomst is nu ondertekend, wat betekent dat alle gevalideerde terugbetalingsbedragen evenredig worden verdeeld over alle reisbedrijven na aftrek van de juridische kosten.


ANVR: "Het is een ingewikkelde zaak geweest, maar ook één waarbij agenten tot het bittere eind hebben geknokt voor een rechtvaardige zaak. In totaal wordt meer dan €600.000 EUR aan ANVR-leden uitgekeerd in de komende weken. De  terugbetaling in het midden van de grootste crisis van de industrie is geweldig nieuws voor de reisbedrijven en hun klanten. De case geeft aan hoe complex en tijdrovend het is om je geld (terug) te krijgen bij een airlinefaillissement. De ANVR blijft daarom ook pleiten voor een airlinegarantiefonds".