Je bent succesvol ingelogd op Mijn ANVR
Uitloggen
Powered by 
Intranet

Skip Navigation LinksWaarom staat art. 9.9. sinds 2018 eigenlijk in de ANVR reizigersvoorwaarden?

Je bent hier:
ANVR  >  ANVR-Nieuws

Nieuws
Waarom staat art. 9.9. sinds 2018 eigenlijk in de ANVR reizigersvoorwaarden?

Dinsdag 7 juli 2020
De ANVR krijgt in deze periode veel vragen over de toepassing in tijden van Covid19 van reisrecht in het algemeen en de ANVR-voorwaarden in het bijzonder. Vaak gaat het daarbij over de reden waarom art.9.9. sinds 1 juli 2018 is opgenomen in de ANVR-voorwaarden, die het recht regelt voor de consument kosteloos te annuleren.

​Art. 9.9. zegt: als zich op de plaats van bestemming of in de onmiddellijke omgeving on- vermijdbare en buitengewone omstandigheden voordoen die aanzienlijke gevolgen hebben voor de uitvoering van de reis, en is de reis nog niet aan- gevangen, dan kun je de overeenkomst kosteloos opzeggen en betaalt de organisator alle door jou vooruitbetaalde gelden terug. Je hebt in dit geval geen recht op schadevergoeding.

"We hebben dit artikel vanzelfsprekend niet zelf bedacht, maar opgenomen in onze tweezijdige voorwaarden in overleg met de Consumentenbond omwille van de duidelijkheid", zegt Frank Radstake van de ANVR. "In de voorwaarden hebben we namelijk een aantal artikelen opgenomen die in de Europese en Nederlandse pakketreiswetgeving al zijn geregeld. Dat geldt ook voor dit artikel 9.9. Dit wettelijke recht van de reiziger is geregeld in art. 12.2. van de Europese richtlijn pakketreizen en BW 7:509 lid 3 van de Nederlandse Wet op de pakketreisovereenkomst. Maar wat de basis ook is van deze bepaling, in de huidige situatie pakt het slecht uit voor de organisator".

"Op 1 januari 2021 komt de Europese Commissie met een rapport voor de Europese Raad en het Europees Parlement over de werking van de richtlijn pakketreizen. Indien noodzakelijk komen ze ook met voorstellen voor aanpassing van de wetgeving. De komende maanden zullen we via onze Europese lobbyorganisatie ECTAA – maar ook via VNO-NCW – keihard werken aan het ontwikkelen van concrete voorstellen ter verbetering van de Europese richtlijn. Maar als we de signalen horen van de Europese Commissie ben ik nu nog niet meteen heel hoopvol: de kans is niet zo heel groot dat zij uit zichzelf met voorstellen willen komen. Waar wij als reisbranche duidelijk zien dat de richtlijn pakketreizen in een situatie van een wereldwijde pandemie niet goed werkt, vinden zij juist dat de bedoeling van de wetgeving – consumentenbescherming – goed functioneert", zegt Radstake.