Je bent succesvol ingelogd op Mijn ANVR
Uitloggen
Intranet

Skip Navigation LinksAansluiting bij bedrijfstakpensioenfonds eigen verantwoordelijkheid reisondernemer!

Je bent hier:
ANVR  >  ANVR-Nieuws

Nieuws
Aansluiting bij bedrijfstakpensioenfonds eigen verantwoordelijkheid reisondernemer!

Dinsdag 18 december 2018
In de afgelopen weken heeft de ANVR meerdere signalen gekregen vanuit het voor de reisbranche verplichtgestelde bedrijfstakpensioenfonds Reiswerk Pensioenen dat reisondernemers nog niet zouden zijn aangesloten bij het pensioenfonds. Daarbij gaat het mogelijk ook om bedrijven die zijn aangesloten bij de ANVR.

"Reiswerk Pensioenen is al sinds 1996 voor reisondernemers een verplicht gesteld pensioenfonds. De wettelijke plicht om je als werkgever aan te sluiten bij Reiswerk Pensioenen staat helemaal los van het lidmaatschap van de ANVR, maar wordt bepaald op basis van de werkingssfeer van de verplichtstelling", zegt Frank Radstake, verantwoordelijk voor sociaal beleid bij de ANVR. "Maar omdat de werkingssfeer van het pensioenfonds spreekt over (al dan niet online) reisagenten en (al dan niet online) organisatoren, weet je als lid van de ANVR – maar bijvoorbeeld ook de VVKR – bijna zeker dat je je moet aansluiten bij het bedrijfstakpensioenfonds. Het is trouwens de eigen verantwoordelijkheid van de reisondernemer om te (laten) controleren of je binnen de werkingssfeer valt en je aan te melden bij het pensioenfonds".

Alleen reisondernemingen die in 1996 al tenminste een half jaar een eigen pensioenregeling hadden die minimaal gelijkwaardig was aan de regeling van Reiswerk Pensioenen, en destijds dispensatie hebben aangevraagd en gekregen, mogen voor hun werknemers op alternatieve wijze het pensioen regelen.

"We zien aan de recente rechtszaken van het pensioenfonds tegen o.m. Booking.com dat Reiswerk Pensioenen de handhaving van de verplichtstelling heel serieus neemt. Dat moet ook wel, want de wet stelt dat er sprake is van geen premie, wel recht. Als medewerker van een verplicht gestelde reisonderneming heb je dus recht op pensioenaanspraken bij Reiswerk Pensioenen, zelfs als daarvoor nooit premie is betaald. Dat is een enorm risico voor het pensioenfonds. De verplichting je aan te melden bij Reiswerk Pensioenen staat dus helemaal los van de vraag of je als werkgever zelf al pensioen hebt geregeld voor je werknemers. Val je onder de verplichtstelling, dan moet je je aansluiten. Zo simpel is het eigenlijk", aldus Radstake.

Voor meer vragen kun je contact opnemen met Frank Radstake via fradstake@anvr.nl.