Je bent succesvol ingelogd op Mijn ANVR
Uitloggen
Powered by 
Intranet

Skip Navigation LinksReisadvies Kroatië aangepast van geel naar oranje: wat zijn de gevolgen?

Je bent hier:
ANVR  >  ANVR-Nieuws

Nieuws
Reisadvies Kroatië aangepast van geel naar oranje: wat zijn de gevolgen?

Woensdag 22 juli 2020
De afgelopen periode heeft het Ministerie van Buitenlandse Zaken voor een aantal bestemmingen het eerdere gele reisadvies aangepast naar oranje (alleen noodzakelijke reizen). Nadat dit eerder al het geval was voor (beperkte) delen van Spanje en Portugal, is vorige week het reisadvies voor Bulgarije op oranje gezet en deze week ook voor Kroatië. De ANVR krijgt veel vragen over wat dit precies betekent voor het uitvoeren van (pakket-) vakantiereizen naar nu bijvoorbeeld Kroatië.

Lopende reizen
Het ministerie van BuZa past een 'geel' reisadvies voor een bestemming aan naar een 'oranje' reisadvies (in verband met Covid19). Het nieuwe reisadvies betekent alleen noodzakelijke reizen. De organisator kan zoveel als mogelijk de reis proberen uit te voeren conform de overeenkomst, gebruik makend van de reisdiensten die zijn afgesproken in de oorspronkelijke pakketreisovereenkomst. Als dit niet mogelijk is, of als het om andere redenen beter wordt geacht de reis af te breken, verzorgt de reisorganisator de repatriëring van de reiziger. 

Aankomende reizen
Als er zich op de reisbestemming onvermijdbare en buitengewone omstandigheden voordoen (lees: grote gevaren voor de menselijke gezondheid zoals de uitbraak van een ernstige ziekte op de reisbestemming), mag de klant de pakketreisovereenkomst kosteloos annuleren. Als de reisorganisator de reis niet kan uitvoeren conform de pakketreisovereenkomst, geldt dat ook. De klant heeft in dat geval recht op terugbetaling van alle betaalde bedragen, maar geen recht op aanvullende schadevergoeding.

Annuleren voor latere reizen?
We hebben gemerkt dat reisadviezen in korte tijd meerdere keren kunnen veranderen. Zo hebben we gezien dat het reisadvies voor bijvoorbeeld Porto en omgeving binnen een periode van twee weken geel, oranje en weer geel is geweest. Dat maakt dat het nu nog moeilijk is in te schatten wanneer het reisadvies voor Kroatië weer zal worden aangepast naar geel. De klant kan dan ook niet nu al kosteloos annuleren voor reizen met een latere vertrekdatum (bijvoorbeeld eind augustus). Annuleren mag vanzelfsprekend, alleen dan tegen de afgesproken annuleringsvoorwaarden. In zulke gevallen kan het een betere oplossing zijn in samenspraak met de klant de reis om te boeken naar een later moment en/of een andere bestemming.