Je bent succesvol ingelogd op Mijn ANVR
Uitloggen
Powered by 
Intranet

Skip Navigation LinksReisvouchers met SGR-dekking alleen voor reizen oorspronkelijk geboekt vóór 16 maart 2020

Je bent hier:
ANVR  >  ANVR-Nieuws

Nieuws
Reisvouchers met SGR-dekking alleen voor reizen oorspronkelijk geboekt vóór 16 maart 2020

Maandag 3 augustus 2020
De ANVR heeft de afgelopen week veel vragen gekregen van haar leden over de precieze toepassing van de Reisvoucher met SGR-dekking. Ook de Consumentenbond en de ACM hebben ons vragen gesteld. Het gaat dan vooral om reizen die geboekt zijn ná 16 maart 2020.

"Voor reizen die geboekt zijn vóór 16 maart 2020 en die moeten worden geannuleerd vanwege Covid19 - en waarbij de reiziger dus ook het recht heeft op kosteloze annulering – mag sowieso een Reisvoucher met SGR-dekking worden uitgegeven", zegt Frank Radstake van de ANVR. "Hetzelfde geldt als er een 'keten' kan worden gemaakt: een reis is oorspronkelijk geboekt voor 16 maart 2020, deze is geannuleerd, daar is een Reisvoucher voor uitgegeven, daarmee is weer een nieuwe reis geboekt en ook die nieuwe reis moet geannuleerd worden. Ook mag een Reisvoucher worden uitgegeven als een reis die geboekt was vóór 16 maart 2020 meteen is omgeboekt en die omboeking moet nu alsnog geannuleerd worden vanwege Covid19".

Volgens het besluit van SGR van 28 mei jl. mogen er dus geen vouchers worden uitgegeven met SGR-dekking die niet voldoen aan bovenstaande criteria. Daarbij gaat het dus om volledig nieuwe boekingen die zijn gemaakt ná 16 maart 2020, en waarbij er ook geen onderliggende boeking is van voor die datum.

"In de tekst van het SGR-besluit van maart 2020 werd niet over die vereiste gesproken. Maar het is ook maar de vraag hoeveel geheel nieuwe boekingen er überhaupt gemaakt zijn tot 28 mei jl. Daarna zijn er natuurlijk wel nieuwe boekingen gemaakt, waarbij er een gedeelte alsnog niet door kan gaan door het bijvoorbeeld weer terug veranderen van de reisadviezen van geel naar oranje", zegt Radstake. "Omdat die toevoeging van de datum van 16 maart 2020 in het SGR-besluit van 28 mei 2020 nooit expliciet is gecommuniceerd, is dat bedrijven mogelijk ontgaan. Het is wel belangrijk in de lijn van de regeling te blijven handelen en de klanten op de juiste manier te informeren, ook via jullie website".

Let op: volgens het SGR-besluit van 28 mei jl. mogen er nog tot 1 september 2020 Reisvouchers met SGR-dekking worden uitgegeven, zolang die tenminste voldoen aan de eerdergenoemde criteria.