Je bent succesvol ingelogd op Mijn ANVR
Uitloggen
Powered by 
Intranet

Skip Navigation LinksOMT-advies: 14-dagen quarantaine voor reizigers uit risicogebieden

Je bent hier:
ANVR  >  ANVR-Nieuws

Nieuws
OMT-advies: 14-dagen quarantaine voor reizigers uit risicogebieden

Donderdag 6 augustus 2020
In een brief aan de Tweede Kamer schrijft Minister de Jonge (VWS) dat het Outbreak Management Team (OMT) reizigers die in Nederland arriveren uit risicogebieden dringend adviseert om 14 dagen in quarantaine te gaan. Dit advies geldt al maar zou hiermee een dwingender karakter krijgen. Het OMT adviseert hierbij enigerlei vorm van registratie van deze reizigers en een steekproefsgewijze controle op naleving quarantaine. Tevens adviseert het OMT om een steekproefsgewijze testsetting voor risicovluchten op Schiphol te overwegen.

Indien je klanten hebt die terugkomen uit risicogebieden (gebieden met een oranje of rood reisadvies) wordt je geadviseerd hen hierop te wijzen.

In de brief van de Minister staat tevens informatie over de extra communicatie van de overheid richting reizigers t.a.v. het quarantaine-advies:
 "Reizigers met de auto

Voor reizigers die met de auto naar Nederland komen, geldt op dit moment dat bij de grensovergangen met België en Duitsland op de matrixborden van Rijkswaterstaat de boodschap wordt gegeven: "Kom je uit een oranje reisgebied? Dringend advies: 14 dagen in quarantaine". Met eigenaren van pompstations wordt er gesproken om deze boodschap ook te plaatsen bij pompstations in de grensregio's. Vanwege het huidige reisadvies zal de Koninklijke Marechaussee in het kader van de Mobiel Toezicht Veiligheid (MTV)-controles extra aandacht hebben voor reizigers vanuit de provincie Antwerpen. Bij het eventueel staande houden van reizigers worden zij geïnformeerd over het geldende advies tot thuisquarantaine.

 Reizigers met internationale trein, bus, cruise of ferry

Op alle treinstations in de provincie Antwerpen waar een trein van of naar Nederland stopt, worden reizigers via schermen geïnformeerd over de quarantainemaatregel in Nederland. Met de Duitse autoriteiten lopen gesprekken om dit ook op bepaalde Duitse stations te regelen. De vervoerders (Thalys, Eurostar en NS) wijzen reizigers via internet actief op het reisadvies en de daaraan eventueel gekoppelde quarantaine. Ook reizigers met de internationale bus, cruise en ferry worden hier door de verschillende maatschappijen actief van op de hoogte gesteld.

 Reizigers met het vliegtuig

Naast thuisquarantaine bij terugkomst uit een gebied met een oranje of rood reisadvies vanwege de virusverspreiding, geldt dat alle inkomende en uitgaande passagiers een gezondheidsverklaring moeten invullen die voorafgaand aan de vlucht en ook steekproefsgewijs bij aankomst in Nederland door de luchtvaartmaatschappijen en GGD worden gecontroleerd. Bij aankomst in Nederland worden reizigers via diverse communicatiekanalen geïnformeerd over de thuisquarantaine. Passagiers afkomstig uit gebieden met een oranje of rood reisadvies worden hier op de luchthavens expliciet ook door de GGD op gewezen. Daarbij wijst de GGD ook op de testmogelijkheden in Nederland[1]. "

Lees hier de brief die Minister de Jonge naar de Tweede Kamer heeft gestuurd met het tweede deel van de reactie op het Outbreak Management Team (OMT) advies inzake COVID-19.

Voor actuele adviezen omtrent reizen naar het buitenland m.b.t. COVID 19 verwijzen we naar de websites van IATA Travel Centre en het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

[1] Daarnaast voert de GGD op alle Nederlandse luchthavens risico-gestuurde steekproeven op gezondheidsverklaringen en visuele waarnemingen uit. In het geval van een vastgestelde besmetting zal de verantwoordelijke GGD via passagierslijsten zorgvuldig bron-en contactonderzoek uitvoeren.