Je bent succesvol ingelogd op Mijn ANVR
Uitloggen
Powered by 
Intranet

Skip Navigation LinksEU evalueert BTW regeling voor reisondernemingen; je kunt je mening geven

Je bent hier:
ANVR  >  ANVR-Nieuws

Nieuws
EU evalueert BTW regeling voor reisondernemingen; je kunt je mening geven

Woensdag 19 augustus 2020
De EU wil komen tot een herziening van de BTW-wetgeving voor reisbedrijven. Dit is in de praktijk een zeer langdurig proces waar tot nu toe weinig beweging in zit. Afgelopen jaar is een uitgebreide KPMG studie naar de BTW-regeling voor reisbedrijven in de EU gepresenteerd. Bedrijven krijgen nu de gelegenheid hun visie/mening te geven op de EU-BTW-wetgeving voor reisbedrijven. Dat kan uiterlijk 14 september. Daarna komt de EU met voorstellen, maar dat zal in de praktijk nog wel even duren.

KPMG-study
Alweer bijna een jaar geleden organiseerde de ANVR een bijeenkomst over BTW  waarin de uitkomsten werden gegeven van een in opdracht van de EU uitgevoerde KPMG-study naar BTW-regelingen in de EU . In de KPMG-studie werden  voorstellen voor herziening gedaan. t.w.
▪ Reisbureauregeling moet blijven maar wel worden aangepast
▪ Globalisatie moet blijven
▪ B2B zou in de reisbureauregeling moeten blijven maar met een mogelijkheid tot opt out
▪ Marge zou belast kunnen worden in het land waar de klant is gevestigd
▪ Heldere definitie komen van wat er allemaal onder "Travel" wordt verstaan

Openbare raadpleging
Door de EU is vervolgens medio februari 2020 een Roadmap gepresenteerd om tot aanpassing van de regeling te komen. In de roadmap zelf staan geen inhoudelijke voorstellen, het is meer een procedure schema. Een volgende stap is dat de EU nu  een openbare raadpleging start over de bijzondere btw-regeling voor reisbureaus. Daar kun je dus als reisonderneming aan mee doen en dat kan gewoon in het Nederlands. Door de ANVR is reeds een opzet hiervoor gemaakt. Dit concept is bijgevoegd (Ledendeel MIJN ANVR – achter inlog) en zal door de ANVR worden ingediend.  Wij stellen het uiteraard op prijs indien je je hierbij kan aansluiten of antwoorden overneemt, maar uiteraard is het geen probleem om een andere of afwijkende bewoording te kiezen.

Doe het in ieder geval wel uiterlijk 14 september, want dan sluit de termijn.
De EU heeft in de Roadmap aangegeven in Q4 2020 met voorstellen te komen gebaseerd op uitgevoerde onderzoeken en de reacties van betrokkenen. Dit kan/zal wel wat later worden want de hele herziening van de BTW reisbureauregeling loopt al sinds 2002 en veel vooruitgang is tot nu toe  niet geboekt.   


onderwerpen