Je bent succesvol ingelogd op Mijn ANVR
Uitloggen
Powered by 
Intranet

Skip Navigation LinksANVR vraagt om eenduidige reisadviezen en steun reisvoucherbank

Je bent hier:
ANVR  >  ANVR-Nieuws

Nieuws
ANVR vraagt om eenduidige reisadviezen en steun reisvoucherbank

Maandag 7 september 2020
Woensdag 9 september vindt in Den Haag het Algemeen Overleg plaats van de vaste commissie van Economische Zaken en Klimaat. Het AO is helemaal gewijd aan ‘toerisme’. Reiskoepel ANVR heeft afgelopen week een brief gestuurd aan de leden van het AO en nogmaals aandacht gevraagd voor de dramatische situatie in de reissector. Dit bericht is vandaag als persbericht uitgestuurd.

Frank Oostdam, voorzitter ANVR: “Natuurlijk zijn wij blij met het 3e steunpakket, maar alleen daarmee redden we het niet. Ook wij ontkomen uiteraard niet aan forse reorganisaties en afslanking van bedrijven, maar we weten ook dat de consument -zodra het weer kan- dolgraag op vakantie wil. Perspectief is er zeker, maar eerst moeten we door deze moeilijke periode.” Reisbrancheorganisatie ANVR ondersteunt de brief die Gastvrij Nederland heeft gestuurd, maar vraagt aandacht van de commissie voor drie reisbranche-specifieke onderwerpen.

De ANVR pleit ervoor dat het kabinet er in Europees verband werk van maakt om te komen tot eenduidige reisadviezen. Op dit moment ontbreekt het aan coördinatie op Europees niveau bij het geleidelijk opheffen of juist invoeren van reisbeperkingen.
Oostdam: ”Hoe kan het gebeuren dat Nederlanders worden geëvacueerd vanuit gebieden,  bijvoorbeeld Kroatië, waar andere EU-burgers op hetzelfde moment heen worden gebracht? Ook Duitsers kunnen naar Turkse kusten, terwijl dit voor Nederlandse touroperators onmogelijk is. Voor de reissector is dit dramatisch, niet werkbaar en niet uit te leggen. Oostdam vervolgt: “En net als onze Engelse en Duitse collega’s pleiten wij ook voor een meer gedifferentieerde aanpak als het gaat om bestemmingen buiten de EU. Beoordeel deze op individuele basis.”

Als tweede vraagt de reissector de staatssecretaris de ‘weeffout’, zoals de ANVR het noemt, in de TVL-regels te herzien. Reisbemiddelaars komen nu namelijk, door hun afwijkende btw-opgave voor veel minder hulp in aanmerking dan waar andere bedrijven recht op hebben. Reisbemiddelaars hebben baat bij een voor hun vergelijkbare regeling. Daarnaast vraagt de brancheorganisatie om het groeiend aantal zelfstandige reisagenten, de zzp-ers van de reissector, ook de steun te geven die zij verdienen.   

De derde vraag, aldus ANVR, is steun voor de ontwikkeling van een zgn. ‘Voucherbank’. Zoals bekend heeft de overheid een lening gegeven aan SGR om de uitgifte van vouchers te kunnen garanderen. Nu veel bestemmingen nog steeds niet kunnen worden bereisd, kunnen de vouchers niet worden besteed en loopt de branche het risico de vouchers te moeten gaan terugbetalen. Dit is desastreus voor de branche.
SGR en ANVR hebben daarom een plan ontwikkeld waarbij de aangesloten reisbedrijven geld kunnen lenen via een voucherbank. Klanten kunnen dan hun reisvoucher omwisselen voor geld, waarbij de voucher wordt omgezet in een lening van het reisbedrijf bij de overheid. Met deze overheidslening en de terugbetaling daarvan in een aantal jaren kan een groot deel van de sector worden gered.  
Reiskoepel ANVR wil met deze drie punten de aandacht vragen van de AO-leden, zodat zowel reissector als reiziger nù het vertrouwen houden op het straks weer reizen.