Je bent succesvol ingelogd op Mijn ANVR
Uitloggen
Powered by 
Je bent hier:
ANVR  >  ANVR-Nieuws

Nieuws
ANVR voert overleg met minister Van Nieuwenhuizen en staatssecretaris Keijzer: situatie in reisbranche

Dinsdag 27 oktober 2020
Vanochtend, dinsdag 27 oktober, heeft de ANVR overleg gevoerd met minister Cora van Nieuwenhuizen (IenW) en staatssecretaris Mona Keijzer (EZK) over het aanbieden van vakantiereizen op oranje gebieden. Grote onvrede in de Tweede Kamer over het aanbieden van reizen op oranje bestemmingen door airlines tegen bodemprijzen en speciale acties (2 voor de prijs van 1), was aanleiding voor dit gesprek.

​Frank Oostdam en Walter Schut (ANVR) hebben tijdens dit gesprek met minister Cora van Nieuwenhuizen en staatssecretaris Mona Keijzer duidelijk gemaakt dat de reisbranche op dit moment geen oranje bestemmingen kàn uitvoeren gelet op de kosteloze annulering door de klant in het kader van de richtlijn pakketreizen. 


Frank Oostdam, voorzitter/directeur ANVR: "Airlines kunnen blijven vliegen op oranje bestemmingen, terwijl de klant met een pakketreis van de reisorganisator echter kosteloos kan annuleren. Vervolgens zit de reisorganisator met de schade. We hebben de Minister duidelijk gemaakt dat dit grote nadelige financiële gevolgen heeft voor de reisbranche. Klanten (en ook reisorganisatoren) zouden de mogelijkheid moeten hebben op kosteloze annulering van hun vlucht wanneer een bestemming naar oranje gaat." Minister Van Nieuwenhuizen gaf aan dit een interessante gedachte te vinden.

De bewindslieden kunnen nog niet vooruitlopen op de aanpassingen in het derde pakket steunmaatregelen, maar uiteraard is door de ANVR duidelijk gemaakt dat aanvullende maatregelen én ondersteuning van het voorstel om te komen tot een Voucherbank van zeer groot belang zijn voor onze reissector.
Frank Oostdam: "Uiteraard hebben we ook onze dank uitgesproken voor de grote ondersteuning die het kabinet tot nu toe heeft geboden aan het bedrijfsleven. De reisbranche heeft écht perspectief voor de toekomst; de klant wil natuurlijk dolgraag weer reizen - net als voorheen, maar dat kan nu even niet.
Die periode moeten we overbruggen en duurt wat langer; dus is er ook wat langer steun nodig van het kabinet."

Tenslotte heeft de ANVR bij beide bewindslieden benadrukt dat het testen van passagiers een cruciale voorwaarden is om de internationale mobiliteit weer op gang te brengen. Dit standpunt wordt door airlines, luchthavens in Nederland en de reisbranche volledig gedeeld en gevolgd.
De bewindslieden gaan ook nog gesprekken voeren met airlines en voelen zich hiermee gesteund. ​