Je bent succesvol ingelogd op Mijn ANVR
Uitloggen
Intranet

Skip Navigation LinksSamen onderweg naar een nieuwe CAO

Je bent hier:
ANVR  >  ANVR-Nieuws

Nieuws
Samen onderweg naar een nieuwe CAO

Woensdag 2 januari 2019
In de reisbranche zijn we, na enige vertraging, volop in beweging om te komen tot een moderne en innovatieve cao voor medewerkers en bedrijven. Tijdens het laatste overleg hebben we de ambitie uitgesproken om in het voorjaar (april/mei) de concrete voorstellen klaar te hebben. In deze nieuwsbrief vertellen we kort wat de stand van zaken is en de stappen die we gaan nemen.

Wat zijn de onderwerpen?
De wens om de cao te moderniseren heeft betrekking op veel onderdelen. Een kleine greep. Cao-partijen vinden het van groot belang dat medewerkers in onze branche zich kunnen ontwikkelen en daarbij zelf de regie kunnen en mogen nemen over hun eigen loopbaan. Dat verhoogt de arbeidsmarktwaarde van medewerkers en maakt onze branche aantrekkelijk voor nieuw talent.

Een tweede thema betreft de arbeidstijd. Hoe kan er bijvoorbeeld een optimale balans gevonden worden tussen de noodzakelijke aanwezigheid in verband met de bedrijfsvoering en de behoefte van medewerkers aan (zeggenschap over) hun tijd? En ook beloning ontbreekt niet bij de aandachtspunten. De vraag is of de beloning in de praktijk nog overeenkomt met de beloning in de cao. Ook wordt onderzocht of de beloning niet beter aan kan sluiten bij de diverse activiteiten en werkzaamheden binnen onze branche zodat iedereen zich beter in de cao kan herkennen.  

Hoe nu verder?
Om tot een nieuwe cao te komen worden in de komende maanden drie wegen bewandeld: 

  1. Het starten van een onderzoek naar de beloning in onze branche. Dit onderzoek geeft input voor de vraag of ons beloningsbeleid in de cao nog passend en adequaat is.
  2. We gaan in gesprek met de medewerkers in de branche. In januari en februari worden 6 bijeenkomsten gehouden waarbij steeds 8 deelnemers aanwezig zijn. Doel is om van mensen zelf  aan het woord te laten over wensen en ideeen bij de nieuwe cao.
  3. Met werkgevers en vakbonden worden de vernieuwingsonderwerpen in de komende maanden intensief besproken. Het gaat dan bijvoorbeeld over de thema's ontwikkeling en werktijden.  

Vragen?
Heb je vragen over dit moderniseringstraject? Neem dan contact op met Miranda Wiltenburg, cao secretaris, mwiltenburg@anvr.nl. Voor vragen over de onderhandelingen over een nieuwe cao kun je contact opnemen met Frank Radstake, fradstake@anvr.nl