Je bent succesvol ingelogd op Mijn ANVR
Uitloggen
Powered by 
Intranet

Skip Navigation LinksAdvies OMT over reizen: inhoudelijk onjuist en gaat alle perken te buiten

Je bent hier:
ANVR  >  ANVR-Nieuws

Nieuws
Advies OMT over reizen: inhoudelijk onjuist en gaat alle perken te buiten

Donderdag 29 oktober 2020
Het advies van het Outbreak Management Team aan het kabinet dat voor het komende winterseizoen een negatief reisadvies moet gelden, is inhoudelijk onjuist en gaat alle perken te buiten.

Tijdens de uitzending van Op1 van woensdag 28 oktober jl. benadrukte ANVR-voorzitter Frank Oostdam dat er op geen enkele manier sprake is van een reisprobleem. Gedegen analyse van de besmettingscijfers van het RIVM laten dat ook zien.

"Het gaat er echt op geen enkele manier om waar je bent, het gaat er om hoe je je daar gedraagt. Wat dat betreft is er geen probleem met reizen, maar een probleem met handhaving", zegt Frank Oostdam, voorzitter van de ANVR. "En de georganiseerde reisbranche met alle veiligheidsmaatregelen tijdens het vliegen draagt maar in heel beperkte mate bij aan het aantal besmettingen in Nederland. Uit recent onderzoek in de VK blijkt overigens precies hetzelfde".

Sectorspecifieke steun noodzakelijk 
"We gaan er vanuit dat het kabinet dit ook inziet en deze aanbeveling niet overneemt komende week. Mocht dat onverhoopt wel het geval zijn, dan is het echt nóg meer van levensbelang voor het voortbestaan van de sector dat er sectorspecifieke steun komt. De opmerkingen van staatssecretaris Mona Keijzer vandaag in het programma 'Goedemorgen Nederland' geven, met alle genoemde voorbehouden, voorzichtig hoop dat die steun er gaat komen voor tenminste de Voucherbank", aldus Oostdam.

Branchecampagne in ontwikkeling
"Zolang we nog niet allemaal kunnen beschikken over een vaccin, moeten we op een andere wijze invulling geven aan veilig reizen. En dat kan ook hartstikke goed. Uitgangspunt is de mantra: testen, testen, testen in plaats van negatieve reisadviezen en quarantaineverplichtingen. Dat in combinatie met het de geprotocolleerde veilige vliegen én het naleven van de lokale voorschriften op de bestemmingen maakt dat met de georganiseerde reisbranche het net zo veilig is op vakantie als in Nederland", zegt Oostdam. "En die boodschap gaan we de komende periode nog veel vaker en beter over de bühne brengen. We werken op dit moment hard aan de ontwikkeling van een branchecampagne die precies dàt voor het voetlicht moet brengen. Dat kunnen we niet alleen, dat moeten we samen doen met àlle reisprofessionals: groot en klein, zakelijk en leisure, touroperators, reisagenten, zelfstandige reisagenten én natuurlijk ook met de vakbladen. We denken dat het verstandig is om als sector met één geluid te komen en hopen dat iedereen zich achter deze actie wil scharen. We werken onder hoogspanning en hopen in de loop van volgende week de campagne al te kunnen lanceren".