Je bent succesvol ingelogd op Mijn ANVR
Uitloggen
Powered by 
Intranet

Skip Navigation LinksKamerbrede steun voor voucherbank

Je bent hier:
ANVR  >  ANVR-Nieuws

Nieuws
Kamerbrede steun voor voucherbank

Vrijdag 30 oktober 2020
In de Tweede Kamer was gisteren kamerbrede steun voor een motie van het Kamerlid Aartsen (VVD) waarin het kabinet werd opgeroepen uiterlijk 1 december te komen met een voucherbank. Staatssecretaris Mona Keijzer benadrukte dat er nog wel een paar hobbels waren, maar stelde dat het kabinet de voucherbank ging doen.

​De bespreking in de Tweede Kamer was de afronding van de besprekingen begin september in het Algemeen Overleg over Toerisme. In dit overleg drongen verschillende Kamerleden bij Staatssecretaris Mona Keijzer aan op invoering van de voucherbank voor de reisbranche. In dit overleg gaf de Staatssecretaris nog geen groen licht, verwijzend naar het overleg dat plaats vond met de reisbranche en ook de brief van het kabinet met aanvullende maatregelen eerder deze week, en werd alleen aangegeven dat het kabinet de mogelijkheid voor de voucherbank onderzocht. 

Donderdagochtend kondigde de Staatssecretaris echter aan, dat het kabinet de voucherbank ging doen.

Thierry Aartsen.png


In de motie van Thierry Aartsen werd de regering verzocht om vóór 1 december samen met de reisbranche te komen tot een voorstel voor een kredietfaciliteit gekoppeld aan bestaande vouchers (voucherbank). De motie werd mede ondertekend door CDA, GL, PVV en D66. Tijdens het korte debat gaf de PvdA ook aan de voucherbank te steunen. Door de Staatssecretaris werd wel benadrukt dat er nog een aantal hobbels waren om te nemen. De sector is gedifferentieerd, met verschillende verdienmodellen; er zal dus ook voor een deel door de bedrijven zelf moeten worden meebetaald, waarbij er zeker ook een check op de kredietwaardigheid zal plaatsvinden. Voorts moet nog goedkeuring bij de EU worden gevraagd. Tenslotte zal samen met de sector een uitvoeringsorganisatie moeten worden opgezet. Maar "we gaan het doen" aldus de Staatssecretaris. In het debat benadrukte Aartsen dat het ontbreken van perspectief op de korte termijn (er kunnen  op dit moment vrijwel geen vakanties worden geboekt of worden georganiseerd) geen reden mag zijn om tot afwijzing op grond van kredietwaardigheid te komen. De Staatsecretaris wees in haar reactie erop dat het gaat om belastinggeld waar zorgvuldig mee om moet worden gegaan.

"Wij zijn zeer  verheugd dat zowel bij kabinet als in Tweede Kamer er een groot draagvlak is voor de voucherbankvoorstellen van SGR/ANVR. Daar hebben we de afgelopen weken hard aan getrokken" zegt Walter Schut. "Het betekent tevens dat we met SGR op volle kracht verder kunnen in het overleg met de Ministeries van EZK en Financiën. We zijn er zeker nog niet en de tijd begint te dringen, maar brede politieke steun van Kamer en kabinet is cruciaal voor het proces om te komen tot een voucherbank voor de reisbranche".