Je bent succesvol ingelogd op Mijn ANVR
Uitloggen
Powered by 
Intranet

Skip Navigation LinksGeplande reis naar ‘geel gebied’ geeft geen recht op kosteloos annuleren

Je bent hier:
ANVR  >  ANVR-Nieuws

Nieuws
Geplande reis naar ‘geel gebied’ geeft geen recht op kosteloos annuleren

Dinsdag 3 november 2020
De ANVR heeft met verbazing en teleurstelling kennis genomen van het besluit van de overheid om reizen tot medio januari 2021 af te raden, ook naar gele gebieden.

​"Het is te begrijpen dat het kabinet reizen naar gebieden met een oranje reisadvies nadrukkelijk af raadt: ANVR-reisondernemingen houden zich ook aan dat reisadvies", zegt Frank Radstake van de ANVR. "Maar het is veel minder logisch om aan de ene kant te zeggen dat een reiziger prima naar een bepaalde bestemming kan (geel), maar aan de andere kant ook te vinden dat de klant eigenlijk niet zou moeten gaan. Dat kan natuurlijk eindeloze discussies opleveren over de vraag of de klant in zo'n geval het recht heeft kosteloos te annuleren". 

"Ons standpunt is heel helder: als er geen sprake is van onvermijdbare en buitengewone omstandigheden op de bestemming (en met een geel reisadvies is daarvan geen sprake) én de reisorganisator kan de reis gewoon uitvoeren conform de pakketreisovereenkomst, dan heeft de klant niet het recht om kosteloos te annuleren", aldus Radstake. "Mocht de klant toch niet op reis willen, dan kan hij het beste in contact treden met de reisorganisator om te bekijken of het mogelijk is de reis om te zetten naar een later moment. Annuleert de klant de reis, dan kunnen er ons inziens annuleringskosten in rekening worden gebracht". 

De ANVR is van mening dat dit algemene advies weinig perspectief biedt. In een persbericht laat de ANVR weten graag in overleg met de overheid te willen, zoals zij ook met een open brief afgelopen week heeft laten weten en met de campagne #ReizenKanZo, en snel aan de gang wil gaan met sneltesten. De reissector is er van overtuigd dat testen, testen en nog eens testen de reiswereld uit het slop kan trekken.