Je bent succesvol ingelogd op Mijn ANVR
Uitloggen
Powered by 
Intranet

Skip Navigation LinksInvoering wet vliegbelasting per 1/1/2021

Je bent hier:
ANVR  >  ANVR-Nieuws

Nieuws
Invoering wet vliegbelasting per 1/1/2021

Woensdag 18 november 2020
Per 1/1/2021 wordt de Wet belastingen op milieugrondslag (Wet vliegbelasting) ingevoerd. Alhoewel de Wet op milieugrondslag is wordt het vervuilende vrachtvervoer uitgezonderd. Het tot nu toe gehanteerde bedrag van de vliegbelasting voor passagiers gaat daarom omhoog van €7 naar €7,45 per vertrekkende passagier. Hieronder een Q&A met de belangrijkste vragen. Zodra het bedrag definitief wordt vastgesteld komen we met nadere informatie.

Voor wie geldt de heffing?
De belasting moet worden betaald

  • voor vertrek van een passagier vanaf een Nederlandse luchthaven
  • voor alle passagiers die vertrekken vanaf 1/1/2021. Maatgevend is dus de datum van vertrek; niet de datum van boeken
  • transferpassagiers zijn vrijgesteld (bij overstap binnen 24 uur)

 Welk bedrag wordt in rekening gebracht?
De heffing wordt (door de overheid) bij de luchthaven in rekening gebracht, de luchthaven brengt de heffing weer in rekening bij de luchtvaartmaatschappij. De airline verstrekt de luchthaven hiervoor de gegevens. Het exacte tarief zal in december nog worden vastgesteld omdat het bedrag nog wordt gecorrigeerd voor inflatie. Reken op een bedrag van tegen de  € 8,-.

Wanneer brengt de airline mij (als reisorganisator) dit bedrag in rekening?
Als gesteld moet de toeslag vanaf 1/1/2021 over alle passagiers worden afgedragen. De airline krijgt het doorbelast van de airport, maar lang niet in alle gevallen kan/zal de airline dit ook doorbelasten aan de klant; denk aan de situatie waarin de ticketprijs reeds is voldaan en de airline dan dus tot een naheffing zou moeten overgaan. De heffing zal, zodra het exacte bedrag bekend is, waarschijnlijk als een toeslag op het vliegticket worden geheven, gelijk b.v. de security-toeslag of de Passenger Service Charge.

Het ticket is onderdeel van een reeds verkochte pakketreis. De airline gaat mij de vliegbelasting in rekening brengen. Kan ik dit alsnog in rekening brengen bij de klant?

Ja dat kan, maar alleen tot 20 dagen voor vertrek. Artikel 5.4 van de ANVR Reisvoorwaarden geeft de organisator het recht om de prijs van de reis te verhogen met maximaal 8%, wanneer de verhoging is toe te schrijven aan een verhoging van de belasting b.v. een  vertrek-of aankomstbelasting op vliegvelden. Een restrictie hierop is als de volledige reissom tijdig  is betaald kan de verhoging niet worden doorgevoerd vanaf de datum dat de volledige reissom volgens de voorwaarden van de organisator betaald moet zijn (art. 5.6). Deze regel is tevens opgenomen in de Pakketreizenwet. Je kan de klant daar naar verwijzen.