Je bent succesvol ingelogd op Mijn ANVR
Uitloggen
Intranet

Skip Navigation Links​Als ANVR-lid heb ik vrijwel alleen zakelijke klanten: moet ik toch lid zijn van SGR/SGRZ/CF?

Je bent hier:
ANVR  >  ANVR-Nieuws

Nieuws
​Als ANVR-lid heb ik vrijwel alleen zakelijke klanten: moet ik toch lid zijn van SGR/SGRZ/CF?

Maandag 7 januari 2019
In de nieuwe Wet op de Pakketreisovereenkomst (die sinds 1 juli jl. geldt) is expliciet vermeld dat deze ook van toepassing is op het aanbieden van zakenreizen, inclusief Meetings, Incentives, Conventions en Events (MICE) markt tenzij er een raamovereenkomst (of Algemene overeenkomst) met de opdrachtgever is gesloten.

Voor ANVR-reisondernemingen actief op de zakelijke markt die losse reisdiensten (vliegtickets, hotelboekingen) of combinaties van reisdiensten  aanbieden en daarbij uitsluitend op basis van raamovereenkomsten werken, is de nieuwe wet niet van toepassing. Door de ANVR zijn hiervoor
ANVR Zakelijke voorwaarden ontwikkeld. Wanneer je uitsluitend op basis van ANVR Zakelijke voorwaarden met raamovereenkomst levert, kan je voor de garantiefondsverplichting worden vrijgesteld. Kijk wel  even goed naar de toelichting op de ANVR Zakelijke voorwaarden . De raamovereenkomst én de nieuwe ANVR Zakelijke Voorwaarden horen onlosmakelijk bij elkaar: sluit dus geen ANVR Zakelijke Voorwaarden af zonder raamovereenkomst.
Aan een beroep op de vrijstellingsregeling stelt de ANVR wel een aantal eisen. Kijk hiervoor even goed naar ANVR Nieuws van augustus 2018. Je zal voor vrijstelling dus een verzoek moeten indienen bij de ANVR en aan een paar voorwaarden moeten voldoen. De ANVR moet immers voorkomen dat onder het ANVR logo reizen aan consumenten worden verkocht zonder insolventiegarantie.

Het kan voorkomen dat een klein deel van klanten geen raamovereenkomst wil tekenen dan wel een garantievoorziening wil hebben. Ook kan het bedrijf zelf (denk aan MICE) graag de reis aanbieden met garantie en de zekerheid van het Calamiteitenfonds). In dat geval is het mogelijk op basis van ANVR reizigersvoorwaarden te leveren, maar voor deze reizen moet het bedrijf dan wel aangesloten zijn bij SGRZ en het Calamiteitenfonds. Zowel SGRZ als Calamiteitenfonds hebben lage instapdrempels voor de jaarbijdrage. Daarnaast betaal je per reis en niet over de omzet via raamovereenkomsten. Wanneer dus maar een klein deel van je omzet niet via raamovereenkomst en ANVR Zakelijke voorwaarden loopt, maar via ANVR Reizigersvoorwaarden kan dit prima worden aangeboden met SGRZ en Calamiteitenfonds.