Je bent succesvol ingelogd op Mijn ANVR
Uitloggen
Powered by 
Intranet

Skip Navigation LinksTerugbetaling door agenten bij faillissement van de touroperator

Je bent hier:
ANVR  >  ANVR-Nieuws

Nieuws
Terugbetaling door agenten bij faillissement van de touroperator

Donderdag 19 november 2020
Wanneer een klant via de bemiddeling van een agent een pakketreis koopt bij een organisator en de agent gaat vervolgens failliet dan is de organisator verplicht toch de reis uit te voeren ook in het geval de (aan)betaling nog niet is doorgestort aan de organisator. Organisatoren vragen daarom soms zekerheden of vragen financiële kerncijfers op van agenten. Echter, nu in coronatijd, is sprake van terugbetaling en wij krijgen hierover vragen van agenten. Hieronder een uitleg.

Casus:
Een reisagent (doorverkoper) betaalt op verzoek van de organisator een reissom terug aan de klant. Op vertoon van het betaalbewijs verzoekt de reisagent aan de reisorganisator  terugbetaling van de reissom (minus commissie). De organisator doet dit echter niet en gaat failliet.

De klant is betaald; er is geen claim van klant, dus SGR (de garantieregeling voor consumenten) is niet aan de orde. De reisagent dreigt zo met een forse schade te zitten.

Kan de reisagent in deze situatie een beroep doen op SGRZ,  gesteld uiteraard dat de reisorganisator  bij SGRZ-retaildekking is aangesloten en de reisagent zijn SGRZ-bijdrage heeft betaald?

Antwoord

Ja, de doorverkoper kan een beroep doen op SGRZ-retaildekking! Hiervoor geldt de volgende uitleg:

Artikel 3 van de SGRZ garantieregeling zegt dat SGRZ aan begunstigden een uitkering zal doen ter zake van de door een deelnemer van SGRZ aangeboden en geleverde reisdiensten of (onderdelen) van pakketreizen aan begunstigden, indien en voor zover deze begunstigden geldelijke schade lijden in gevallen dat de betrokken deelnemer wegens financieel onvermogen niet presteert.

Geldelijke schade is (kort gezegd) gedefinieerd als geldbedragen die door consumenten zijn betaald aan begunstigden in de zin van artikel 2 a onder 2 (lees: reisagent)) en waarop consumenten recht zouden hebben gehad als zij rechtstreeks hun schade bij SGR hadden kunnen claimen. Onlangs is juist in de garantieregeling opgenomen dat de reisagent (artikel 3 lid 9) zijn geld eerst bij SGRZ-Retaildekking kan claimen als hij (de reisagent) heeft laten zien dat de consument al door hem schadeloos is gesteld.

Van belang is uiteraard wel dat de reisorganisator is aangesloten bij SGRZ-Retaildekking én dat de reisagent zijn SGRZ-bijdrage heeft betaald!