Je bent succesvol ingelogd op Mijn ANVR
Uitloggen
Powered by 
Intranet

Skip Navigation LinksInitiatiefwet D66 voor een ticketgarantiefonds.

Je bent hier:
ANVR  >  ANVR-Nieuws

Nieuws
Initiatiefwet D66 voor een ticketgarantiefonds.

Donderdag 19 november 2020
D66 gaat een Initiatiefwet indienen om te komen tot een ticketgarantiefonds. ANWB, Consumentenbond, SGR en ANVR zijn blij dat hun eerder gepresenteerde voorstel hiervoor nu wordt opgepakt.


ANVR-COBO-ANWB-SGR.png
D66 kamerlid Schonis deelde gisteren in de Tweede Kamer mede dat hij samen met zijn collega Paternotte een initiatiefwet gaat indienen. Het doel van die wet is om consumentenrechten beter te beschermen tegen faillissementen in de luchtvaartsector.
De initiatiefwet sluit aan bij een plan dat ANWB, Consumentenbond, SGR en ANVR hiervoor in november 2019 aan de politieke partijen hebben gepresenteerd om te komen tot een vliegticketgarantiefonds. In de afgelopen 3,5 jaar zijn alleen al in Europa meer dan 20 airlines failliet gegaan. Consumenten lijden hierdoor miljoenen euro's schade doordat zij hun ticketgeld kwijt raken en, als zij al op de bestemming zijn, vaak tegen hoge kosten een terugvlucht moeten boeken.

De coalitie van 4  partijen om te komen tot een vliegticketgarantiefonds heeft, naar Deens voorbeeld, een voorstel ontwikkeld waarbij reizigers een klein bedrag van bijvoorbeeld € 0,25 betalen bovenop de vliegticketprijs ten gunste van het garantiefonds. Uit dit fonds kunnen klanten bij een faillissement van een luchtvaartmaatschappij worden betaald en gerepatrieerd. 
De ANVR is blij met het initiatief. Walter Schut van de ANVR: "in de afgelopen tijd hebben wij met diverse politieke partijen gesproken waaronder D66. Wij verwachten dat het voorstel van D66 op het Deense model is gebaseerd, maar we houden nog even een slag om de arm aangezien wij de tekst van de Initiatiefwet nog niet hebben gezien. Het belangrijkste is echter dat nu daadwerkelijk stappen worden gezet om dit risico aan te pakken. De noodzaak mag duidelijk zijn. Gisteren, op de dag van aankondiging van de Initiatiefwet, heeft Luchtvaartmaatschappij Norwegian Air faillissementsbescherming aangevraagd."

Eind augustus (zie het ANVR bericht van 1 september) gaf overigens ook Minister Cora van Nieuwenhuizen in een overleg met ANVR, ANWB, Consumentenbond en SGR aan om samen met hen de mogelijkheid te gaan onderzoeken van een vliegticketgarantiefonds in Nederland. Haar voorkeur gaat uit naar een Europese aanpak, maar een specifiek Nederlandse oplossing hoeft dit niet in de weg te staan. Van Nieuwenhuizen heeft de partijen gevraagd om met een nadere uitwerking van het voorstel te komen. Het overleg hierover van de coalitie van vier partijen met het Ministerie loopt.