Je bent succesvol ingelogd op Mijn ANVR
Uitloggen
Powered by 
Intranet

Skip Navigation LinksMeest gestelde vragen over 'Reisvoucher met SGR-garantie' op web

Je bent hier:
ANVR  >  ANVR-Nieuws

Nieuws
Meest gestelde vragen over 'Reisvoucher met SGR-garantie' op web

Woensdag 9 december 2020
Met de komst van een voucherkredietfaciliteit, de zgn. Voucherbank, komen vanuit reisondernemingen vragen hierover. SGR en ANVR hebben daarom samen alvast de meest gestelde vragen met antwoorden voor je op een rijtje gezet.

​Vrijwel alle reisbestemmingen staan nog op oranje, waardoor veel Reisvouchers niet kunnen worden besteed aan nieuwe reizen. De afspraak is onder andere dat uiterlijk één jaar na uitgifte van de Reisvoucher deze (of het restant) wordt terugbetaald aan de consument.

Maar om reisbedrijven niet in financiële problemen te brengen bij het terugbetalen én de consument wél de zekerheid heeft dat hij zijn geld krijgt, heeft de overheid in een brief aan de Tweede Kamer laten weten dat zij via garantiefonds SGR aan reisondernemingen die dat willen een liquiditeitslening kan verstrekken in de vorm van een voucherfonds.
De reisonderneming, deelnemer aan SGR, kan onder voorwaarden een lening aanvragen en krijgt bij toekenning dan een aantal jaren de tijd om deze lening weer af te lossen aan het garantiefonds; en vervolgens betaalt het voucherfonds op haar beurt de lening met rente terug aan de overheid.

Reisondernemingen kunnen een liquiditeitslening aanvragen bij het Garantiefonds waarbij zij zijn aangesloten. SGR zal haar deelnemers binnenkort laten weten welke voorwaarden gelden en hoe de lening kan worden aangevraagd. Voor vouchers die door andere garantiefondsen worden gegarandeerd,  heeft de overheid ook een lening beschikbaar gesteld, maar verwijzen wij je naar dat garantiefonds. De verwachting is dat in februari 2021 de aanvraag bij SGR kan worden ingediend.  
De overheid stelt voor SGR-deelnemers een bedrag beschikbaar van € 400 miljoen aan leningen voor  SGR-gegarandeerde vouchers. 

Alle afspraken tussen overheid, garantiefonds en reisondernemingen worden nu verder in detail uitgewerkt. Ook is goedkeuring van deze afspraken nodig door de Europese Commissie.
Voorwaarden van de leningsfaciliteit worden dus nader ingevuld, maar wij kunnen nu aangegeven dat:
- de faciliteit wordt gegeven voor 80% van de voucherwaarde;
- de lening een looptijd heeft van max. 6 jaar;
- naast een basis-rentepercentage van de overheid een rente-opslag wordt geheven door SGR ter dekking van de kosten. Deze opslag loopt op gedurende de looptijd van de lening. Verstandig dus om op tijd af te lossen;
- per bedrijf max. € 50 mln. aan lening wordt uitgegeven. De allergrootste bedrijven zullen dus meer dan 20% direct uit eigen middelen moeten aanleveren.

Vanaf begin maart, één jaar nadat de eerste Reisvouchers met SGR-garantie zijn uitgegeven, wordt verwacht dat terugbetaling aan de consument kan beginnen. In de komende maanden zullen alle details verder worden geconcretiseerd. 

Vragen?
Ongetwijfeld heb je als ANVR-reisondernemer vragen hierover. De vragen en antwoorden vind je op het ledendeel www.anvr.nl (Ledenvragen: o​nder 'Voucherfonds' en 'SGR-bijdrage') en op www.sgr.nl. Ook tref je de antwoorden op consumentenvragen aan die ook te vinden zijn op het openbare deel van de ANVR-site. Al deze FAQ's worden regelmatig geactualiseerd en uitgebreid.
Maar staat jouw vraag er niet tussen? Laat ons dit dan even weten via ledeninfo@anvr.nl