Je bent succesvol ingelogd op Mijn ANVR
Uitloggen
Powered by 
Intranet

Skip Navigation LinksReisbranche brengt duurzaam toerisme in praktijk

Je bent hier:
ANVR  >  Nieuws

Persbericht
Reisbranche brengt duurzaam toerisme in praktijk

Woensdag 25 november 2009
ANVR-reisondernemingen, maatschappelijke organisaties en de overheid zijn een uniek samenwerkingsverband aangegaan binnen het Initiatief Duurzame Handel (IDH). Zij willen met elkaar de komende jaren een flinke bijdrage leveren aan het verder verduurzamen van de internationale toeristische sector en duurzaam toerisme bij consumenten bevorderen.

Om de toeristische sector te verduurzamen voeren reisondernemingen en maatschappelijke organisaties in samenwerking met IDH concrete activiteiten uit op toeristische bestemmingen waarbij sociale en ecologische knelpunten worden aangepakt. Hierin wordt samengewerkt met o.a. Travel Foundation Nederland en ECEAT (European Center for Eco and Agro tourism).

De eerste stap van deze coalitie is gericht op het stimuleren van de hotelaccommodaties om beter om te gaan met aspecten als milieu, natuur, cultuur en de lokale bevolking. Met acht ANVR-touroperators (Baobab Reizen, De Reisspecialisten Groep, Fox Vakanties, Kuoni, Oad Groep, Sawadee Reizen, SNP Reizen en TUI Nederland) is dit najaar een pilot gestart voor het verduurzamen van ongeveer 1000 accommodaties in Brazilië, Egypte, Kenia, Tanzania, Thailand en Turkije. Daarna worden ook andere landen en ANVR-touroperators betrokken om meer accommodaties te verduurzamen. De verwachting is dat de consument hiermee makkelijker en sneller zal kiezen voor gecertificeerde duurzame accommodaties uit het totaalaanbod van de touroperators.

Het begrip duurzaam toerisme is, in tegenstelling tot wat veel reizigers denken, van toepassing op allerlei vormen van vakantie, zoals zon- en strandtoerisme, rondreizen, stedentrips, kampeer- en autovakanties en ecotoerisme. Toerisme wordt de laatste jaren dan ook steeds vaker ingezet bij natuurbehoud en armoedebestrijding omdat het inkomsten genereert voor de bevolking en daarmee een volwaardig alternatief kan bieden voor niet-duurzame activiteiten zoals(illegale) houtkap en stropen.

Reizen is niet meer weg te denken uit ons bestaan. Toerisme is wereldwijd één van de grootste en snelst groeiende industrieën en daarmee 's werelds grootste werkgever. Voor veel landen, zeker voor de minder ontwikkelde, speelt toerisme een belangrijke rol in de economie en is een zeer belangrijke bron van inkomsten en werkgelegenheid. Reisbrancheorganisatie ANVR zet zich, samen met de bij haar aangesloten reisondernemingen, al jaren in om duurzaam toerisme te bevorderen. Dit unieke samenwerkingsverband met IDH geeft een extra stimulans om dat doel te bereiken. Het Initiatief Duurzame Handel smeedt in diverse sectoren privaat-publieke coalities met als doel duurzame handel te versnellen en daarmee een significante bijdrage te leveren aan het bereiken van de Millenniumdoelstellingen.

De toeristische sector neemt de verantwoordelijkheid op zich, omdat zij ook over enkele jaren nog aantrekkelijke bestemmingen wil kunnen aanbieden aan de reislustige consument.


Deel en print
Gerelateerde Tags