Je bent succesvol ingelogd op Mijn ANVR
Uitloggen
Powered by 
Intranet

Skip Navigation LinksReissector zet in op duurzaam toerisme (persbericht)

Je bent hier:
ANVR  >  Nieuws

Persbericht
Reissector zet in op duurzaam toerisme (persbericht)

Woensdag 13 januari 2010
Reisbrancheorganisatie ANVR, Travel Foundation Nederland en de Vakantiebeurs organiseren op de eerste consumentendag van de Vakantiebeurs een speciale bijeenkomst ‘Duurzaam toeristisch ondernemen in de praktijk' voor medewerkers in de reissector. Tijdens deze bijeenkomst, geopend door Monique van Daalen, plaatsvervangend Secretaris-Generaal van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, staan lopende en toekomstige initiatieven die de reisbranche neemt om duurzaam toerisme te bevorderen centraal. Om reizen naar prachtige bestemmingen ook in de toekomst mogelijk te maken en rekening te houden met milieu, mensen, natuur en cultuur moeten maatregelen worden genomen.

De interesse voor duurzame initiatieven neemt ook binnen de Nederlandse reiswereld steeds verder toe. ANVR-reisondernemingen, maatschappelijke organisaties en de overheid zijn een uniek samenwerkings-verband aangegaan binnen het Initiatief Duurzame Handel (IDH). Dit overheidsinitiatief smeedt in diverse sectoren privaatpublieke coalities om duurzame handel te versnellen en daarmee een significante bijdrage te leveren. In dit geval levert het een bijdrage aan het verder verduurzamen van de internationale toeristische sector en bevordert het duurzaam toerisme bij consumenten.

Reisbrancheorganisatie ANVR zet zich, samen met de bij haar aangesloten reisondernemingen, al jaren in om duurzaam toerisme in de praktijk te brengen. Dit unieke samenwerkingsverband met IDH geeft een extra stimulans om dat doel te bereiken. Zo voeren reisondernemingen en maatschappelijke organisaties in samenwerking met IDH concrete activiteiten uit op toeristische bestemmingen, waarbij sociale en ecologische knelpunten worden aangepakt. Hierin wordt o.a. samengewerkt met Travel Foundation Nederland, een stichting die op vakantiebestemmingen projecten ondersteunt die bijdragen aan het behoud en de bescherming van lokale natuur en cultuur en de levensomstandigheden van de lokale bevolking verbetert.

Reizen is niet meer weg te denken uit ons bestaan. Toerisme is wereldwijd één van de grootste en snelst groeiende industrieën en daarmee 's werelds grootste werkgever. Voor veel landen, zeker voor de minder ontwikkelde, speelt toerisme een belangrijke rol in de economie en is een zeer belangrijke bron van inkomsten en werkgelegenheid.
Het begrip duurzaam toerisme is, in tegenstelling tot wat veel reizigers denken, van toepassing op allerlei vormen van vakantie, zoals zon- en strandtoerisme, rondreizen, stedentrips, kampeer- en autovakanties en ecotoerisme. Toerisme wordt de laatste jaren dan ook steeds vaker ingezet bij natuurbehoud en armoedebestrijding, omdat het inkomsten genereert voor de bevolking en daarmee een volwaardig alternatief kan bieden voor niet-duurzame activiteiten zoals(illegale) houtkap en stropen.

De toeristische sector neemt de verantwoordelijkheid op zich, omdat zij ook over enkele jaren nog aantrekkelijke bestemmingen wil kunnen aanbieden aan de reislustige consument.ANVR
Deel en print