Je bent succesvol ingelogd op Mijn ANVR
Uitloggen
Powered by 
Intranet

Skip Navigation LinksNieuwe klachtensites overbodig voor reisconsumenten

Je bent hier:
ANVR  >  Nieuws

Persbericht
Nieuwe klachtensites overbodig voor reisconsumenten

Maandag 10 mei 2010
Reisbrancheorganisatie ANVR constateert dat regelmatig websites opduiken die tegen betaling consumenten ‘helpen' te klagen over hun vakantie. Dit, terwijl de reislustige Nederlander bij de Geschillencommissie Reizen eenvoudig en zonder ingewikkelde procedures terecht kan als hij er met de reisonderneming niet uitkomt.

"Commerciële klachtenbedrijven die zich onder andere op de reismarkt begeven, lijken een claimcultuur te stimuleren om er zelf financieel beter van te worden", aldus Frank Oostdam, directeur ANVR. De kritiek van de brancheorganisatie richt zich op een aantal factoren.
Zo dient de klagende consument via de ‘klachtensites' een introductietarief te betalen zonder dat hij exact weet welke acties voor hem worden ondernomen en weet de klager niet welke termijnen worden gehanteerd of wat de kans van slagen is. Daarnaast rechtvaardigt de al jaren teruglopende hoeveelheid klachten, van 3000 in 2004 tot 1000 in 2009, bij de Geschillencommissie Reizen op geen enkele wijze dit soort commerciële praktijken. Ook laat het aantal (deels) gegronde klachten een daling zien van 56% in 2004 tot 39% in het afgelopen jaar.

De ANVR stimuleert touroperators om klachten te voorkomen en indien er toch klachten zijn deze in overleg met de klant op te lossen. De Geschillencommissie Reizen behandelt ontvangen klachten van reizigers op basis van de ANVR Reis- en Boekingsvoorwaarden, die in overleg met de Consumentenbond zijn vastgesteld, en op basis van redelijkheid en billijkheid.

Tevens is het voor reizigers sinds kort mogelijk om bij klachten en geschillen het nieuwe digitale uitsprakenregister van deze geschillencommissie te raadplegen om te zien of er eerder uitspraken zijn gedaan in soortgelijke zaken. Op basis hiervan kan de reiziger besluiten al of niet een klacht in te dienen. De consument kan dus voor een laagdrempelige geschillenbeslechting terecht bij de Geschillencommissie Reizen.ANVR