Je bent succesvol ingelogd op Mijn ANVR
Uitloggen
Powered by 
Intranet

Skip Navigation LinksReisondernemingen in de bres voor toekomst Braziliaanse meisjes

Je bent hier:
ANVR  >  Nieuws

Persbericht
Reisondernemingen in de bres voor toekomst Braziliaanse meisjes

Woensdag 13 oktober 2010
Samen met reisbrancheorganisatie ANVR, kinderrechtenorganisatie ECPAT en reisondernemingen Travel Counsellors en Fly Brazil hebben TUI Nederland, bekend van de merken Arke en Holland International, en kindgerichte ontwikkelingsorganisatie Plan Nederland de 'Intentieverklaring voor een kansrijke toekomst van jongeren in de toerismesector; tegen seksuele uitbuiting van minderjarigen in de toerismesector in noordoost Brazilië' getekend. Zij springen in de bres voor de toekomst van Braziliaanse meisjes.

Het noordoosten van Brazilië is de laatste jaren enorm in opkomst als reisbestemming. In populaire vakantiebestemmingen heeft het toerisme een positief effect op de lokale economie, maar brengt het ook problemen met zich mee, zoals seksuele uitbuiting van minderjarigen.

Vooral meisjes uit arme lagen van de bevolking worden de prostitutie in gedreven. Veel van die meisjes hebben een slechte of zelfs geen opleiding genoten, waardoor werkgevers in de toerisme-industrie beter gekwalificeerd personeel uit andere delen van Brazilië aantrekken.

Plan Nederland en de reisondernemingen zetten samen een project op om meisjes in noordoost Brazilië op te leiden voor een baan in de toerismesector. In één tot twee jaar worden de meisjes opgeleid tot receptioniste, serveerster of kok. Het gaat om leer-werktrajecten die worden afgesloten met een diploma en baangarantie.

Het project wordt gefinancierd door TUI Nederland en de Nationale Postcode Loterij en uitgevoerd door Plan Nederland, ECPAT Nederland en de deelnemende reisondernemingen. "Door kansen te creëren komen minder meiden in de prostitutie terecht", zegt Tjipke Bergsma, directeur van Plan Nederland. "Daarnaast willen we bevorderen dat de Nederlandse vakantieganger zich bewust wordt van exploitatie van kinderen op de vakantiebestemmingen."

De bewustwordingscampagne richt zich zowel op toeristen als op werknemers in het toerisme. Medewerkers ter plaatse en in Nederland worden getraind om gevallen van kinderprostitutie te signaleren en te melden. Ook worden toeristen uit Nederland gestimuleerd vermoedens van prostitutie met minderjarigen waar Nederlanders bij betrokken zijn, te melden op www.meldkindersekstoerisme.nl.  
-----------
Op de foto van de ondertekening staan v.l.n.r.: Tjipke Bergsma (Plan Nederland), Steven van der Heijden (TUI Nederland), Aloys van Rest (Defence for Children - ECPAT) en zitten Frank Oostdam (ANVR), Fred van Eijk (Travel Counsellors), Ad van der Molen (Fly Brazil).


Deel en print
Gerelateerde Tags