Je bent succesvol ingelogd op Mijn ANVR
Uitloggen
Powered by 
Intranet

Skip Navigation LinksNederlander vliegt deze winter warmte tegemoet

Je bent hier:
ANVR  >  Nieuws

Persbericht
Nederlander vliegt deze winter warmte tegemoet

Donderdag 16 december 2010
Geluiden uit de reisbranche, dat men het consumentenvertrouwen van de Nederlandse reiziger enigszins ziet terugkomen, worden bevestigd door de ANVR/GfK-metingen onder 1300 retailers. Het aantal reizigers dat een zon- of sneeuwvakantie heeft geboekt voor deze winter laat tot en met 5 december een stijging zien van +3% ten opzichte van vorig jaar. De daaraan gekoppelde omzet stijgt met +11%. Verwacht wordt dat de trend ‘laat boeken' ook deze winter en komende zomer van kracht blijft.

Wintervakantie
Van alle boekers die voor deze winter een vakantie hebben vastgelegd bij één van de 1300 deelnemende reisverkooppunten heeft bijna de helft van de vakantiegangers een vliegvakantie geboekt. Ook heeft +11% meer reizigers dan vorig jaar deze winter voor het vliegtuig gekozen. Ruim een derde heeft gekozen voor een eigen vervoerreis, terwijl de overigen deze winter in een bus of trein stappen om de vakantiebestemming te bereiken.

Uit de cijfers van de ANVR/GfK-meting blijkt duidelijk dat de vakantieganger deze winter op warmte rekent, want binnen Europa is Spanje de meest favoriete winterse vliegbestemming en laat een stijging van het aantal geboekte personen zien van +6%. Buiten Europa is het Egypte dat met een stijging van +42% in vergelijking met verleden jaar een zeer gewilde zonbestemming is. Aan de andere kant van de oceaan is voor o.a. de Nederlandse Antillen (+18%) deze winter meer geboekt bij de retail dan vorig jaar.

Van alle bij de retail geboekte eigen vervoerreizen voor deze winter neemt tot op heden Frankrijk de koppositie in, maar moet wel -10% inleveren ten opzichte van verleden jaar. Frankrijk wordt op de voet gevolgd door Oostenrijk dat nauwelijks inlevert op vorig jaar.

Kerstvakantie
Tijdens de komende kerstvakantie zien, in vergelijking met verleden jaar, vooral Egypte en de Nederlandse Antillen hun populariteit onder Nederlandse vakantiegangers toenemen. Dichter bij huis zijn het Frankrijk, Oostenrijk en Spanje die Nederlanders met Kerst uit het Hollandse landschap halen, maar toch net iets minder dan vorig jaar.

Wintersportvakantie
Het aantal wintersportvakanties dat geboekt is via het reisbureau óf via de websites van de deelnemende verkooppunten is ongeveer gelijk aan vorig jaar. Oostenrijk stijgt met +3% in het aantal boekingen en komt daarmee als meest favoriete wintersportland uit de bus. Frankrijk volgt als goede tweede, maar levert -3% in, terwijl Duitsland met +9% meer geboekte wintersporters de derde plaats inneemt als favoriete wintersportbestemming.

Na de Kerstvakantie volgt de Vakantiebeurs van 12 t/m 16 januari, waar vele Nederlanders zich alweer zullen oriënteren op de zomervakantie. De eerste, voorzichtig positieve geluiden over de boekingen voor zomer 2011 zijn in de reisbranche al gehoord.ANVR