Je bent succesvol ingelogd op Mijn ANVR
Uitloggen
Powered by 
Intranet

Skip Navigation LinksANVR weerlegt annuleringsvragen PvdA (persbericht)

Je bent hier:
ANVR  >  Nieuws

Persbericht
ANVR weerlegt annuleringsvragen PvdA (persbericht)

Donderdag 25 augustus 2011
Reisbrancheorganisatie ANVR, waarbij zo’n 1500 reisbureaus en 200 touroperators zijn aangesloten die voor 8 miljoen reizigers hun jaarlijkse vakantie verzorgen, kan zich niet vinden in de reactie van PvdA-kamerlid Martijn van Dam over het annuleren van vakanties. Van Dam constateert terecht dat het boeken van vakanties via internet inderdaad buiten  de ‘koop op afstand’-regels vallen die gelden voor het digitaal aankopen van een product. Een reis is namelijk géén product dat bij koop wordt overhandigd, maar een dienst die vaak veel later in de tijd wordt ervaren.

Deze dienst, lees vakantie, is ook niet afkomstig van één leverancier, maar bestaat uit vele diensten van diverse organisaties, zoals een airline, accommodatieverschaffer, autoverhuurder, excursies op een bestemming, etc. Al deze leveranciers, over het algemeen in het buitenland gevestigd, hanteren andere betalingsvoorwaarden en -termijnen, maar maken wel deel uit van een keten om te komen tot één vakantiereis.
Het huidige businessmodel is er juist op gericht om de klant voordeel te geven; om de klant de mogelijkheid te bieden zijn vakantie tegen een scherpe prijs te kunnen aankopen. Dit verdienmodel doorbreken zou direct gevolgen kunnen hebben voor de hoogte van de reissom.

"Ook een ‘simpele tikfout' is", aldus Frank Oostdam, directeur ANVR, "minder snel gemaakt dan de PvdA doet voorstellen. Bij het boeken van een reis via internet moet men stap voor stap tal van gegevens actief invoeren, waarbij uiteindelijk gevraagd wordt of je akkoord gaat met de boeking en of je dit wil bevestigen." Oostdam geeft aan dat ‘per ongeluk' een reis boeken dan niet echt van toepassing is. "En", vervolgt hij, "moet er toch nog een beperkte wijziging worden doorgevoerd, bedragen de kosten volgens de ANVR-voorwaarden € 27."

Nederland staat in dit opzicht niet alleen, maar heeft te maken met de EU-regels. De regeling dat de (internet)verkoop van reizen onder ‘diensten' vallen en niet onder ‘product' is dan ook geen nationale regel, maar door de EU bepaald.

ANVR