Je bent succesvol ingelogd op Mijn ANVR
Uitloggen
Powered by 
Intranet

Skip Navigation LinksReisbrancheorganisatie gematigd positief aan vooravond Vakantiebeurs

Je bent hier:
ANVR  >  Nieuws

Persbericht
Reisbrancheorganisatie gematigd positief aan vooravond Vakantiebeurs

Donderdag 6 januari 2011
Tijdens de Nieuwjaarsreceptie van reisbrancheorganisatie ANVR ging Steven van der Heijden, voorzitter van deze overkoepelende organisatie, onder andere in op de gevolgen van de DBC-verordening; de Europese regelgeving voor luchtvaartmaatschappijen. ANVR-directeur Frank Oostdam maakte bekend dat de ANVR volgende week een ‘ANVR-signaleringslijst financiële zekerheid' publiceert. De reisbranche ziet de zomer van 2011 met vertrouwen tegemoet, omdat het afgelopen jaar toch al een iets beter resultaat opleverde dan het jaar daarvoor en de eerste boekingsresultaten gematigd positief zijn te noemen.

De reisbranche kijkt met vertrouwen naar 2011, mede omdat het afgelopen jaar toch al een iets beter resultaat opleverde dan het jaar daarvoor. De reissector klimt langzaam uit het economische dal . Voor het eerst in drie jaar maken ook de eerste boekingsresultaten voor zomer 2011, op de vooravond van de Vakantiebeurs, een positieve start.

ANVR-voorzitter Steven van der Heijden liet duidelijk weten dat de reisbranche niet blij is met de verregaande interpretatie van de in 2005 uitgevaardigde DBC-verordening. Het is te billijken dat deze Europese regelgeving luchtvaartmaatschappijen verplicht om hun passagiers schadevergoeding te betalen als de vlucht wordt overboekt of geannuleerd. Echter, het Europese Hof van Justitie heeft inmiddels bepaald, ondanks dat er ook door rechters verschillend over wordt gedacht, dat ook moet worden uitbetaald bij vertragingen, terwijl deze bij bijvoorbeeld vogelaanvaringen of dergelijke vaak onvermijdelijk zijn. Vliegveiligheid of schadevergoeding mag nooit het dilemma zijn waarvoor airlines kunnen worden gesteld. Daarbij komt dat dit kostenverhogend kan werken voor de airline en daarmee mogelijk voor de consument.

Frank Oostdam, directeur ANVR, kondigde aan dat de brancheorganisatie waarbij ca. 1550 reisbureaus en 200 touroperators zijn aangesloten, begin volgende week een ‘ANVR-signaleringslijst financiële zekerheid' publiceert op www.anvr.nl.
Deze -zeker niet complete- lijst van reisorganisaties voldoen volgens de ANVR tot op heden niet aan de in Nederland wettelijke, financiële verplichtingen richting de consument. Dit, terwijl in Nederland iedere reisorganisatie verplicht is de consument financieel te beschermen tegen faillissement van de onderneming en een repatriëringsgarantie moet bieden.
Reisondernemingen kunnen, net als àlle leden van de ANVR, eenvoudig voldoen aan deze wettelijke verplichting van art. 7:512 van het Burgerlijk Wetboek, door zich aan te sluiten bij SGR (Stichting Garantiefonds Reisgelden) of op een andere wijze een vergelijkbare garantieregeling aan te bieden.