Je bent succesvol ingelogd op Mijn ANVR
Uitloggen
Powered by 
Intranet

Skip Navigation LinksNederlander kiest zijn vakantie

Je bent hier:
ANVR  >  Nieuws

Persbericht
Nederlander kiest zijn vakantie

Maandag 29 januari 2007
In de 4 weken tot half januari hebben, volgens de ANVR/TNS - NIPO boekingscijfers, +7% méér Nederlanders dan vorig jaar die periode een zomervakantie geboekt bij een ANVR-reisorganisatie.

Daarmee loopt het totaal aantal boekingen voor komende zomer (1 april - 1 november) nu geheel in de pas (0%) met het boekingsgedrag van de consument vorig jaar tot en met 14 januari.
Boekingen voor winterse zon- en sneeuwvakanties lopen +3% voor op verleden jaar.

Zomer
Het totaal aantal geboekte zomervakanties t/m 14 januari loopt gelijk met vorig jaar die periode. In de vorige peiling liepen de boekingen nog met -13% achter. De presentaties van de zomerbrochures en mogelijk de Vakantiebeurs hebben in de afgelopen weken deze achterstand weggewerkt.

Van het tot 14 januari totaal aantal geboekte vliegende Hollanders kiest deze zomer 87% voor een Europese bestemming en 13% voor een verre bestemming. Met een groei van +7% boekingen voor Europese bestemmingen in de 4 weken voorafgaand aan half januari komt het totaal aantal zomerse vliegboekingen naar Europese bestemmingen uit op een zelfde aantal als verleden jaar tot en met half januari.

Verre bestemmingen realiseren in de 4 weken voorafgaand aan half januari een groei van +18%, waardoor het totaal aantal zomerse verre vliegboekingen nu uitkomt op +2%. De consument wordt gestimuleerd door een duidelijk aantrekkende economie en boekt bestemmingen in alle werelddelen: Noord-Amerika (+17%), Midden-Amerika (+30%), Zuid-Amerika (+28%), Caraïbisch Gebied (+43%), Verre Oosten (+14%) en Afrika (+8%). Van de Middellandse Zeelanden zijn het Turkije (-12% t.o.v. vorig jaar) en Griekenland (+5% t.o.v. vorig jaar) die qua zomerse vliegbestemming voorop lopen met beide een marktaandeel van 24%, gevolgd door Spanje (0%) met een marktaandeel van 21%.

Reizigers die kiezen voor autovakantie (-3%) lijken nog niet zo'n haast te hebben met boe-ken naar autovakantielanden als Frankrijk (-3%, marktaandeel 35%), Italië (-10%, marktaandeel 22%), Duitsland (-13%, marktaandeel 4%) of Oost Europa (-23%, marktaandeel 5%). Daarentegen zien Spanje (+1%, marktaandeel 9%), Nederland (+5%, marktaandeel 7%), België (+2%, marktaandeel 5%), Oostenrijk (+18%, marktaandeel 5%), Scandinavië (+20%, marktaandeel 4%) en Groot-Brittannië (+28%, marktaandeel 1%) het aantal boekingen voor deze zomer tot en met 14 januari toenemen.

Winter
Boekingen voor winterse (1 november - 1 april) zon- en sneeuwvakanties lopen tot en met 14 januari +3% voor op verleden jaar.
Het meest populaire vakantievervoermiddel lijkt deze winter de auto (+3% t.o.v. vorig jaar) met een marktaandeel van 46% tegen een aandeel van 42% voor het vliegtuig (+1%). Van het totaal aantal geboekte vliegvakanties vliegt 63% naar een Europese bestemming, en scoort daarmee -3% lager dan verleden jaar, en 37% vliegt naar een verre bestemming, wat +8% hoger scoort dan verleden jaar.

Favoriete winterse verre zonbestemmingen zijn bijvoorbeeld Mexico (+35%) in Midden-Amerika (+30%), de Nederlandse Antillen (+32%) in het Caraïbisch Gebied (+17%) en Thailand (+20%), China (+33%) en Vietnam (+61%) in het Verre Oosten (+12%).
De meest populaire sneeuwbestemming lijkt deze winter Oostenrijk met een sneeuwmarktaandeel van 50% en een groei van +2% t.o.v. verleden jaar t/m 14 januari. Frankrijk volgt op gepaste afstand met een sneeuwmarktaandeel van 33%, maar met een groei van +10%.


Deel en print
Gerelateerde Tags