Je bent succesvol ingelogd op Mijn ANVR
Uitloggen
Powered by 
Intranet

Skip Navigation LinksEU-maatregel tegen IATA afspraken leidt tot hogere tarieven

Je bent hier:
ANVR  >  Nieuws

Persbericht
EU-maatregel tegen IATA afspraken leidt tot hogere tarieven

1 maart 2007
De EU-maatregel tegen de IATA-tariefsafspraken leiden niet tot lagere, maar juist tot hogere tarieven voor de zakenreizigers. Dit concludeert reisbrancheorganisatie ANVR op basis van berekeningen van het zakenreisbedrijf BCD Travel.

De nieuwe tarieven gaan per 1 maart 2007 in. De ANVR heeft inmiddels een brief geschreven aan de betrokken EU-commissaris Neelie Kroes. Naar opvatting van de ANVR dienen luchtvaartmaatschappijen op een betere - voor de klant goedkopere - wijze, afspraken te maken over het accepteren van elkaars klanten.

Al jaren worden door luchtvaartmaatschappijen onderlinge prijsafspraken gemaakt voor het accepteren van elkaars klanten. Deze interlining-afspraken maken het voor zakenreizigers mogelijk b.v. een latere terugvlucht met een andere maatschappij te nemen.

De zgn. yy-tarieven (geldig voor alle vliegtuigmaatschappijen) geven zakenreizigers grote flexibiliteit tegen een overigens fors tarief. Voor het vaststellen van deze tarieven hield IATA jaarlijks conferenties om voor de duizenden mogelijke routes prijzen af te spreken. Deze prijsafspraken waren uitgezonderd van de EU-mededingingsregels. Door de EU-commissaris Neelie Kroes is in oktober 2006 deze uitzonderingspositie per 1/1/2007opgeheven voor routes binnen de EU. Later volgen de routes op landen buiten de EU. Ruwweg 5 tot10% van alle IATA-tickets zijn interlinetickets.

Met de afschaffing van de tariefsconferenties is door IATA een nieuw berekeningssysteem ontwikkeld voor de vaststelling van interlinetarieven. Ruwweg wordt van een route de prijs berekend op basis van tarieven van vliegtuigmaatschappijen die op deze route direct vliegen of waarmee met een tussenstop te vliegen is. Boven op het gemiddeld hoogste tarief wordt een vast percentage van 6% door IATA gezet. Het nieuwe systeem wordt per 1 maart in de EU van kracht.
Berekeningen van het zakenreisbedrijf BCD Travel laten echter zien dat de interline-tarieven in het nieuwe systeem tot 20% hoger zijn dan voorheen. Met name ‘enkele reis' -tarieven zijn fors hoger.

De ANVR vindt dat dit het tegengestelde is van wat de EU heeft beoogd en daarmee zijn doel voorbij schiet. Afschaffing van de tariefsconferenties had juist tot lage-re interlinetarieven moeten leiden. De ANVR heeft hierover inmiddels een brief aan de verantwoordelijke EU-commissaris Kroes geschreven. Ook EU-parlementariërs en de Europese organisatie van zakenreisagenten GEBTA zijn geïnformeerd. De ANVR benadrukt dat de flexibiliteit van interlinetarieven wel gehandhaafd moet blijven. De yy-tarieven maken het immers voor zakenreizigers mogelijk eerder of later te vertrekken door met een andere maatschappij te vliegen. Tevens kan naar bestemmingen worden gevlogen met verschillende maatschappijen, waarbij ook de bagage automatisch wordt doorgelabeld.


Deel en print
Gerelateerde Tags