Je bent succesvol ingelogd op Mijn ANVR
Uitloggen
Powered by 
Intranet

Skip Navigation LinksNederlander boekt ver en wereldwijd

Je bent hier:
ANVR  >  Nieuws

Persbericht
Nederlander boekt ver en wereldwijd

Maandag 23 april 2007
Het totaal aantal geboekte zomervakanties ( 1 april - 1 november) ligt tot en met 8 april +2% voor op verleden jaar. Het aantal georganiseerde vakanties voor deze afgelopen winter (tot 1 april) komt eveneens uit op +2% t.o.v. verleden jaar.

Zomer
In de maand maart heeft de Nederlandse consument zich iets minder bezig gehouden met zijn vakantie voorbereiden en boeken dan verleden jaar, waardoor de zo-merse boekingen tot en met 8 april nu uitkomen op totaal +2% i.p.v. de +4% van vorige maand.

Het totaal aantal geboekte zomerse vliegvakanties ligt +5% hoger dan verleden jaar. Voor de verre bestemmingen is +8% beter geboekt, voor de Europese +4%. Vliegvakanties blijven met een marktaandeel van 55% op de markt van vakantievervoermiddelen veruit favoriet (auto 40%, bus 5%, trein 1%).

Turkije (+10%) lijkt qua boekingen tot en met 8 april het voortouw te nemen als het gaat om populaire Middellandse Zeebestemmingen. Echter, Spanje (-2%) en Griekenland (+3%) volgen Turkije in aantal Nederlandse toeristen op de voet. Ook de stranden van ‘kleinere' vakantielanden als Egypte (+10%) en Tunesië (+20%) zijn deze zomer gewild bij zonzoekers.

De Nederlander blijkt maar weer eens graag ver en wereldwijd te reizen. Bij verre vakanties zijn het bestemmingen in het Verre Oosten die deze zomer meer Nederlandse ANVR-reizigers ontvangen (Indonesië +48%, China +39%, Vietnam +43%, In-dia/Nepal +26%), maar ook bijvoorbeeld de Nederlandse Antillen (+46%) en Jamaica (+37%) in het Caraibisch Gebied, en Mexico (+12%) en Costa Rica (+12%) in Midden-Amerika. De Verenigde Staten (+7%), maar ook Zuid-Afrika (+17%) trekken met natuur en cultuur meer Nederlanders.

Tot en met 8 april hebben echter minder Nederlanders geboekt voor een vakantie naar bijv. Canada (-8%), Brazilië (-23%) of Thailand (-3%).

Vooralsnog lijken de boekingen voor autovakanties t/m 8 april met -3% iets achter te blijven op vorig jaar, waarbij zelfs het populaire Frankrijk (-1%) gevolgd door Italië (-10%) en Nederland (-8%) een aantal vakantiegangers moet inleveren.

Winter
Het totaal aantal winterboekingen (1 november ‘06 - 1 april '07) voor zon- en sneeuwvakanties eindigt dit jaar +2% hoger dan verleden jaar.

Het aantal Nederlandse wintersporters dat een sneeuwvakantie boekte komt ook +2% hoger uit, waarbij Oostenrijk met een zelfde aantal ANVR-bezoekers als verleden jaar en een sneeuwmarktaandeel van 48% als meest populair wintersportland werd gezien, gevolgd door Frankrijk dat +10% meer wintersporters ontving en daarmee uitkwam op een sneeuwmarktaandeel van 35%. Zwitserland, met een marktaandeel van 6%, groeide licht (+5%).

De winterse vliegmarkt eindigt +1% hoger dan verleden jaar. Tweederde van de vliegende Hollanders koos daarvoor een bestemming binnen Europa en eenderde koos voor een verre bestemming. Egypte heeft dankzij een groei van +10% Turkije (-13%) deze winter overtroffen als het gaat om het aantal Nederlandse ANVR-reizigers. Verder weg zocht de Nederlander deze winter naar warmte op bestemmingen als Mexico (+22%), Nederlandse Antillen (+25%) en Thailand (+7%).


Deel en print
Gerelateerde Tags