Je bent succesvol ingelogd op Mijn ANVR
Uitloggen
Powered by 
Intranet

Skip Navigation LinksANVR voert actie tegen vakantiebelasting voor consumenten

Je bent hier:
ANVR  >  Nieuws

Persbericht
ANVR voert actie tegen vakantiebelasting voor consumenten

Maandag 10 september 2007
De 170 touroperators en 1850 reisbureaus, aangesloten bij de ANVR, starten vanaf vandaag tot en met de behandeling van de Miljoenennota in de eerste week van oktober een branchebrede actie tegen de invoering van een vakantiebelasting.

"Als deze vliegbelasting, de zgn. vakantiebelasting, in 2008 doorgaat, betaalt een gezin dat een vakantie boekt naar bijvoorbeeld Spanje of Griekenland al gauw
€ 100 extra! Voor een verre bestemming kan dat zelfs enkele honderden euro's extra gaan kosten", aldus ANVR. De ANVR wil haar protest en de consequenties van deze pure belastingmaatregel laten horen om de politiek ervan te doordringen dat zó veel Nederlanders een vakantie wordt ontnomen door (weer) een nieuwe belasting.

Radiospots, advertenties, stickers, persberichten en de speciaal ontwikkelde website www.stopvakantiebelasting.nl waarop mensen protest kunnen aantekenen tegen deze voorgenomen vakantiebelasting moeten ervoor zorgen dat de regering afziet van haar plannen een belasting -met een opbrengst van € 350 mln.- in te voeren op vliegtickets.

In de komende weken houdt de ANVR gesprekken met Europarlementariërs en Kamerleden om de negatieve gevolgen van deze vakantiebelasting onder de aan-dacht te brengen. Ook zullen alle reacties en steunbetuigingen die consumenten via de website hebben laten horen op ludieke wijze worden aangeboden aan de leden van de Tweede Kamer en Kabinet.
Daarnaast overweegt de ANVR een rechtzaak aan te spannen tegen de overheid, omdat deze in strijd lijkt te handelen met Europese afspraken en regelgeving.
Leuker kunnen ze het niet maken. Duurder wel!

Consequenties belastingmaatregel
Reisbrancheorganisatie ANVR, met de bij haar aangesloten reisbureaus en touroperators, heeft vele argumenten om zich te verzetten tegen de voorgenomen invoering van deze zgn. vakantiebelasting.

Het kabinet belast vooralsnog alléén Nederlanders die met het vliegtuig naar hun vakantiebestemming vliegen, en géén vrachtvervoer en géén buitenlandse transfer passagiers.

De vijf belangrijkste argumenten op een rij:

1. De vakantiebelasting is niet meer dan een pure belasting, terwijl de Nederlander geen alternatief heeft
Een eerlijke heffing geeft de consument de mogelijkheid een ander, beter alternatief te gebruiken. Voor het meeste vliegverkeer is echter geen goed alternatief. Of wil het Kabinet dat iedereen met de auto naar Griekenland rijdt?

2. De voorgestelde vakantiebelasting draagt niet bij aan een beter milieu
Regelmatig wordt de vakantiebelasting een milieumaatregel genoemd, omdat vliegen belastend is voor het milieu. Deze belasting stimuleert echter op geen enkele wijze schoner vliegen. Of je nu in een zuinig of zeer onzuinig vliegtuig stapt, voor de heffing maakt dat geen verschil.

3. Reizigers wijken uit naar buitenlandse luchthavens door vakantiebelasting
In de ons omringende landen België en Duitsland wordt geen vakantiebelasting ingevoerd. Voor miljoenen Nederlanders zijn de luchthavens van Düsseldorf, Weeze of Brussel een alternatief om de hoge vakantiebelasting te vermijden.

4. De vakantiebelasting is niet goed voor de Nederlandse economie
Het totale negatieve effect op de Nederlandse economie zal neerkomen op meer dan 1 miljard euro. Ook de werkgelegenheid komt onder druk te staan: er dreigt een verlies van ca. 12.000 arbeidsplaatsen bij directe passagiers- en vliegtuigafhandeling, en als minder buitenlandse toeristen in Nederland besteden.

5. De vakantiebelasting is mogelijk in strijd met internationale afspraken
Internationaal heeft Nederland afgesproken geen heffingen aan het vliegverkeer op te leggen en niet te discrimineren naar land van herkomst. Nederland kan niet verdragen sluiten en zich er vervolgens niet aan houden.


Deel en print
Gerelateerde Tags