Je bent succesvol ingelogd op Mijn ANVR
Uitloggen
Powered by 
Intranet

Skip Navigation Links‘Vliegende Hollanders' tegen vakantiebelasting (vliegbelasting)

Je bent hier:
ANVR  >  Nieuws

Persbericht
‘Vliegende Hollanders' tegen vakantiebelasting (vliegbelasting)

Dinsdag 18 september 2007
Op de ochtend van Prinsjesdag hebben studenten duizenden stickers met ‘stopva-kantiebelasting.nl' uitgedeeld aan komende en gaande reizigers op de luchthavens. Naast deze en andere acties overweegt de ANVR verdere stappen om er toch vooral voor te zorgen dat de door het Kabinet voorgenomen belastingmaatregel op vliegtickets alsnog van tafel gaat.

Reizigers op de luchthavens Schiphol, Eindhoven en Rotterdam plakten graag de sticker op hun bagage en zijn gevraagd ook de petitie te ondertekenen op www.stopvakantiebelasting.nl.

Met deze en andere acties wil reisbrancheorganisatie ANVR de voorgenomen maatregel van het Kabinet om een belasting te heffen op vliegtickets (€ 11,25 op Europe-se en € 45 op intercontinentale bestemmingen) voorkomen. Nu, na één week actievoeren, hebben al ruim 30.000 mensen de petitie ondertekent via deze website.

De ANVR zal binnenkort vertegenwoordigers van diverse politieke partijen en Nederlandse vertegenwoordigers in het Europese Parlement op de hoogte stellen van de mogelijke strijdigheid van de ticketbelasting met de Europese regels.

Op verzoek van de ANVR heeft het belastingadviesbureau Loyens Loeff een onder-zoek hier naar gedaan en komt het tot de conclusie dat deze belasting in strijd is met het door Nederland ondertekende Verdrag van Chicago, waarin is vastgelegd dat geen tarieven, rechten of andere kosten mogen worden opgelegd aan het vliegverkeer door een verdragsluitende staat. Eerder heeft de Belgische Raad van State een soortgelijk voorstel in België in strijd met dit Verdrag verklaard.
Ook is de ticketbelasting in strijd met artikel 49 van het EG-verdrag waarin het vrije verkeer van diensten is geregeld.

Naast reisbrancheorganisatie ANVR en haar 2000 aangesloten reisondernemingen hebben o.a. reisgerelateerde organisaties als ANWB, Consumentenbond, Neder-landse Vereniging van Luchthavens, NBTC, Luchthaven Schiphol, Platform Toerisme en Recreatie, Easyjet, Transavia, etc. laten weten tegen de invoering van deze ticketbelasting te zijn.


Deel en print
Gerelateerde Tags