Je bent succesvol ingelogd op Mijn ANVR
Uitloggen
Powered by 
Intranet

Skip Navigation LinksConsument vliegt graag en ver

Je bent hier:
ANVR  >  Nieuws

Persbericht
Consument vliegt graag en ver

Maandag 24 september 2007
Het totaal aantal Nederlandse reizigers dat tot en met de eerste week september een zomervakantie heeft geboekt bij één van de 200 ANVR-touroperators ligt +4% hoger dan vorig jaar. Inmiddels hebben +8% meer ANVR-vakantiegangers dan vorig jaar een zon- of sneeuwvakantie geboekt voor komende winter.

Zomer
Met de zomerfinish in zicht zijn het Turkije, Griekenland en Spanje die zich in de boekingen t/m 9 september tot de beste drie Europese vliegbestemmingen mogen rekenen. Ondanks een achterstand van -4% t.o.v. vorig jaar blijft Turkije het meest populair, gevolgd door Griekenland dat +9% méér dan vorig jaar boekt en Spanje dat stabiel blijft. Een opvallende groeier deze zomer is Egypte met +18% méér Nederlandse ANVR-reizigers.

Van alle vliegers reist 86% naar een Europees vakantieverblijf en 14% naar een verre bestemming. Het aantal reizigers voor Europese vliegbestemmingen in het algemeen heeft +3% méér georganiseerde vakantiegangers mogen noteren, terwijl verre bestemmingen zelfs een stijging laten zien van +4%.

Binnen de verre bestemmingen is het het Verre Oosten (+2%), meer specifiek landen als Thailand (-8%) ondanks de achterstand t.o.v. vorig jaar, Indonesië (+40%) en China (+ 20%), dat de meeste ANVR-reizigers ontvangt. Daarnaast, al gaat het om beduidend minder Nederlandse reizigers, zijn het Vietnam (+33%) en India/Nepal (+20%) die populair zijn. Met de voor de Nederlander goedkope dollar blijkt het met een groei +13% goed reizen naar de Verenigde Staten. Ook het Afrikaanse continent (+8%) met Kenia (+7%) en Zuid-Afrika (+11%) is deze zomer gewild.

Bij de autovakanties blijft Frankrijk onverminderd nummer één en groeit deze zomer met +8% t.o.v. vorig jaar. Italië, met de helft minder ANVR-reizigers dan Frankrijk, mag de tweede plaats innemen en groeit deze zomer met +11%. Nederland volgt als derde, maar moet het met -1% minder boekingen doen dan verleden jaar. Opvallende autovakantielanden deze zomer zijn Scandinavië (+25%) en Oostenrijk (+13%).

Het vliegtuig (54%) en de auto (40%) blijven de meest populaire vakantievervoermiddellen, waarna touringcar (5%) en trein (1%) volgen. Met de vliegbelasting in het vooruitzicht, zouden deze cijfers er volgend jaar wel eens heel anders uit kunnen gaan zien, terwijl het milieu er niet beter van wordt als iedereen vervolgens in een auto stapt.

Winter
De favoriete wintersporter lijkt vooralsnog te wachten met boeken van zijn sportieve vakantie, want het aantal boekingen voor sneeuwbestemmingen loopt -8% achter op vorig jaar.
In totaal hebben voor zon- en sneeuwbestemmingen +8% méér Nederlanders dan vorig jaar t/m 9 september een wintervakantie (1 november - 1 april) geboekt bij een ANVR-touroperator. Vooral het aantal Europese (+19%) en intercontinentale (+24%) vliegvakanties valt daarbij op: vooralsnog +21% méér dan vorig jaar.


Deel en print
Gerelateerde Tags