Je bent succesvol ingelogd op Mijn ANVR
Uitloggen
Powered by 
Intranet

Skip Navigation LinksANVR gaat morgen meer dan 44.000 steunbetuigingen overhandigen aan Tweede Kamer

Je bent hier:
ANVR  >  Nieuws

Persbericht
ANVR gaat morgen meer dan 44.000 steunbetuigingen overhandigen aan Tweede Kamer

Maandag 1 oktober 2007
Reisbrancheorganisatie ANVR zal morgen 2 oktober meer dan 44.000 steunbetuigingen tegen voorgestelde vliegtax overhandigen aan de Voorzitter van de Vaste Kamercommissie voor Financiën, dhr. Stef Blok. Op de website ‘www.stopvakantiebelasting.nl’ kunnen consumenten hun instemming met de actie en een  reactie doorgeven.  Vanaf de start van de actie en de website op 10 september loopt het storm. De actie wordt ondersteund door radiospots op diverse zenders en banners op vele websites van ANVR-leden alsmede stickers op 1700 ANVR-reisbureaus . Nog elke dag komen er meer dan 1000 reacties van consumenten bij.

De ANVR voert de actie tegen het voornemen van het kabinet om een vliegtax in te voeren omdat volgens deze plannen vanaf medio 2008 er €11,25 voor Europese bestemmingen en €45 voor verder gelegen bestemmingen moet worden betaald. De ANVR is tegen deze heffing omdat het niet zal leiden tot een vermindering van de luchtvervuiling door broeikasgassen aangezien de heffing moet worden betaald ongeacht de vraag het nu een schoon of juist sterk vervuilend vliegtuig is. Daarnaast heeft de heffing forse effecten op de werkgelegenheid en BTW-inkomsten van de overheid, mede omdat de heffing alleen in Nederland geldt en uitwijk naar luchthavens in België en Duitsland op grote schaal zal plaats gaan vinden. Tenslotte blijkt uit diverse adviezen van luchtvaart- en belastingdeskundigen dat de heffing in strijd is met internationale regels; o.a. blijkt dit uit een op verzoek van de ANVR uitgebracht rapport van Loyens Loeff.

Uit de reacties van klanten blijkt vooral een groot wantrouwen tegen de door het kabinet gehanteerde argumenten. Vele consumenten geven aan in het vervolg te kiezen voor Belgische of Duitse luchthavens. Uit de reacties blijkt ook een woede bij gepensioneerden, mensen met kinderen of een laag inkomen, omdat zij door deze heffing moeilijker van een zonvakantie kunnen genieten.


Deel en print
Gerelateerde Tags