Je bent succesvol ingelogd op Mijn ANVR
Uitloggen
Powered by 
Intranet

Skip Navigation LinksANVR vecht vliegbelasting aan

Je bent hier:
ANVR  >  Nieuws

Persbericht
ANVR vecht vliegbelasting aan

Maandag 26 november 2007
Reisbrancheorganisatie ANVR, die zo'n 200 touroperators en bijna 2000 reisbureaus in Nederland vertegenwoordigt, overweegt gerechtelijke stappen om de in te voeren vliegbelasting aan te vechten. De ANVR zal in overleg met haar (belasting) adviseurs bezien of en welke procedures mogelijk zijn.

De Tweede Kamer heeft, ondanks de intensieve lobby, de felle protesten, de bezwaarschriften en de adviezen van de ANVR en anderen, het kabinetsvoorstel om de zogeheten ‘vakantiebelasting' in te voeren ongewijzigd aangenomen.

Frank Oostdam, directeur ANVR: "Deze vliegbelasting heeft grote consequenties voor de reisbranche en haar reizigers. Ook houden wij onze twijfel over de juridische grondslag van deze belastingwet, omdat deze naar onze mening in strijd is met het Europese Verdrag en het Verdrag van Chicago op het gebied van luchtvaart."

De vliegbelastingmaatregel moet ingaan op 1 juli 2008. Een passagier moet € 11,25 extra gaan betalen als de bestemming in een EU-staat ligt of op een vliegafstand van ten hoogste 2500 km. Voor alle andere bestemmingen wordt het tarief € 45.

Oostdam: "Nu is net dit jaar de Code Reisaanbiedingen ingevoerd, waarbij alle op het moment van publicatie bekende kosten zijn opgenomen in de reissom en vervolgens wordt, door de invoering van de vliegbelasting midden in het zomerseizoen, de consument al direct geconfronteerd met extra kosten. Ook de tweedeling in landen als Turkije en Marokko zorgt voor ongewenste en onwerkbare situaties nu de 2500 km-vlieggrens strikt gehanteerd lijkt te worden."

Wel hebben de gezamenlijke protestacties ertoe geleid dat de Tweede Kamer deze gewone belastingmaatregel in 2009 wil omzetten in een groene ecotax. Het Ministerie van Financiën onderzoekt de mogelijkheden om in de heffing rekening te houden met de feitelijke belasting van het milieu, waarbij gekeken wordt naar type vliegtuig, motoren en gevlogen afstand. De ANVR blijft hierover in overleg met het Ministerie.